319 חינוך מיוחד
חינוך מיוחד
חוג לימודים לתואר ראשון בוגר האוניברסיטה (B.A) (דו–חוגי)
חוג לימודים לתואר שני
לימודים לתואר דוקטור לפילוסופיה
ולימודי תעודת הוראה
ראש החוג: פרופסור בת שבע חדד
יושב ראש הוועדה החוגית לתואר ראשון: פרופסור מרק לייקין
יושב ראש הוועדה החוגית לתארים מתקדמים: פרופסור מרק לייקין
יושב ראש הוועדה החוגית לתעודת הוראה: דוקטור ג'וי בנטוב
חברי הסגל האקדמי
פרופסור חבר: פרופסור סלים אבו רביעה, פרופסור בת שבע חדד, פרופסור אורית חצרוני,פרופסור מרק לייקין.
פרופסור אמריטוס: פרופסור יוסף גוטמן, פרופסור שונית רייטר, פרופסור חיה קורץ (מומחית).
מרצה בכיר: דוקטור עמית ישר, דוקטור נוגה כהן.
מרצה: דוקטור ג׳וי בנטוב דוקטור יפית גבאי, דוקטור שרית שפירו.
עמיתי הוראה ומורים מן החוץ: גברת אורלי ארז, דוקטור אירית בנין, דוקטור אדווה זילברשטיין חכם, גברת חגית כץ, דוקטור שירי שהם, גברת חגית ברלינסקי.
עוזר מנהלי לראש החוג: גברת אורטלי חכים
מזכירת החוג: מר לירן פולק
שעות קבלה: ימים א׳-ה׳ בין השעות 13:00-11:00
טלפונים: 04-8249356, 04-8249384; פקס: 04-8249353
חדר: 442, קומה 4, בניין חינוך
דואר אלקטרוני:: ohakim@univ.haifa.ac.il
lpolak@staff.haifa.ac.il
כתובת אתר החוג באינטרנט: https://www.edu.haifa.ac.il/index.php/he/faculty-units-and-departments/dept-of-special-education
החוג לחינוך מיוחד
חינוך מיוחד הנו תחום העוסק בידע הנוגע להבנת המנגנונים הבסיסיים העומדים בבסיס הלקויות באוכלוסיות המיוחדות, בהיבטים התיאורטיים, המחקריים והטיפוליים של תהליכי למידה, חינוך והתפתחות בקרב ילדים שלהם צרכים מיוחדים. אוכלוסייה זו כוללת בין היתר אנשים עם לקויות חושיות, לקויות נוירו-התפתחותיות, בעיות רגשיות ובעיות התנהגות, לקויות למידה ולקויות תקשורת. המחקר וההוראה בחוג מתמקדים בהבנת התהליכים הקוגניטיביים, תפיסתיים, חברתיים, רגשיים ותפקודיים של אוכלוסיות אלה. הם אף משלבים פיתוח ויישום של תכניות התערבות וכלי עזר לצורך שיפור תפקודי, מניעה והתמודדות.
מטרותיו של החוג לחינוך מיוחד
- עריכת מחקר בסיסי שמטרתו העמקת הידע והבנה של המנגנונים הבסיסיים העומדים בבסיס הלקות. המחקר מתמקד באספקטים הרגשיים, חברתיים, תפקודיים, קוגניטיביים ומוחיים, ומשלב שיטות וכלי מחקר מגוונים.
- עריכת מחקר יישומי לצד התערבותי, שמטרתו ליצור הבנה מעמיקה יותר לגבי מאפייניהם וצרכיהם של בני אדם הנמנים עם אוכלוסיות היעד של החינוך המיוחד.
- המשגת תובנות וידע כבסיס לפיתוחן של תוכניות לימוד ייחודיות ועזרים תומכים, במטרה להעצים תהליכי למידה והסתגלות בקרב תלמידי החינוך המיוחד.
- הכשרת אנשי מקצוע לעבודה בתחומי החינוך המיוחד, תוך הקניית ידע חיוני ומיומנויות מפתח שיאפשרו להם לבנות כהלכה תוכניות לימודיות ייחודיות מבוססות ידע מדעי.
הלימודים המוצעים בחוג לחינוך מיוחד כוללים לימודי תואר ראשון, תואר שני, תואר שלישי ותעודת הוראה. במסגרת התואר הראשון ירכוש הסטודנט הבנה וידע בסיסי באספקטים שונים של החינוך המיוחד. הלימודים מאפשרים חשיפה למערכות החינוך והתנסות בפרקטיקה, בפדגוגיה, ואף במחקר במסגרת מחקר מודרך. לימודי התואר השני כוללים את המגמות לאוטיזם והפרעות נוירו-התפתחויות, הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות, ותוכנית ממוקדת מחקר בסיסי בקוגניציה ומוח באוכלוסיות מיוחדות. לימודי התואר השני מתמקדים בהקניית יכולות וידע בסיסי ויישומי בדגש על פיתוח מיומנויות ברכישת ידע מדעי וחשיבה ביקורתית. לימודי התואר השלישי מתמקדים בהכשרתו של הסטודנט לחקירה ואיסוף ידע מדעי בתחומי החינוך המיוחד והפיכתו לחוקר.עוזר מנהלי לראש החוג: גברת אורטלי חכים: https://www.edu.haifa.ac.il/index.php/he/faculty-units-and-departments/dept-of-special-educationk
הלימודים לתואר ראשון (B.A)
יושב ראש ועדת תואר ראשון: פרופסור מרק לייקין
מבנה הלימודים
הלימודים לתואר ראשון בחוג לחינוך מיוחד נלמדים במתכונת דו–חוגית ונפרשים על פני שלוש שנים. ניתן ללמוד במקביל בשני חוגים במסגרת הפקולטה לחינוך או לבחור בחוג לימוד אחד נוסף שמחוץ לפקולטה.
הלימודים לתואר ראשון מהווים בסיס טבעי להמשך לימודים מתקדמים בחוג לחינוך מיוחד (לימודי תואר שני ושלישי), לרבות לתעודת הוראה המוצעת על ידו.
יש לשים לב, כדי לקבל רישיון עבודה ממשרד החינוך נדרשת תעודת הוראה. התואר הראשון בחוג לחינוך מיוחד לא מעניק למסיימים תעודת הוראה. לשם קבלת תעודה זו החוג מציע תוכנית לימודים ספציפית (ראה מידע בנוגע לתעודת הוראה בהמשך). תוכנית זו מתבססת במידה רבה על תכנים הנלמדים כחלק אינטגראלי מלימודי התואר הראשון. דבר זה מקל באופן משמעותי על ההתמודדות עם תכני לימוד הניתנים במסגרת לימודי תעודת ההוראה המוצעת על ידי החוג.
תנאי קבלה
קבלתם של מועמדים תישקל על פי תנאי הקבלה הכלל-אוניברסיטאיים ותנאי הקבלה של החוג.
כמו כן, החוג שומר לעצמו את הזכות לדרוש מהמועמד/ת נתונים נוספים בכתב ובעל–פה. ראיונות קבלה יתקיימו על פי הצורך והחלטת החוג.
מטרת הלימודים לתואר ראשון
א. הקניית ידע בסיסי בתהליכים התפתחותיים בתחום הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי.
ב. הקניית תשתית תיאורטית בהבנת צרכים מיוחדים של אוכלוסיות החינוך המיוחד ודרכי טיפול וחינוך המתאימים לסייע למילוי צרכים אלה.
ג. חשיפה לשיטות חינוך, אבחון וטיפול באוכלוסיות עם ליקויים התפתחותיים, חושיים, תקשורתיים, רגשיים, ולקויי למידה ופיתוח ראייה ביקורתית.
ד. מתן הזדמנות להתנסויות ראשוניות בשיטות ובגישות שונות בחינוך מיוחד.
חובות כלליות:
- אשכולות לימוד לתואר ראשון
אוניברסיטת חיפה דוגלת בכך שהסטודנטים/ות ייחשפו למגוון רחב של תחומי עולמות תוכן המשיקים לעולם העבודה ומעניקים העשרה, מעבר לחוגי הלימוד הדיסציפלינאריים בהם הם לומדים.
החל משנת הלימודים תש"פ חובה על סטודנט/ית במסגרת הלימודים לתואר ראשון, בתוכניות הלימודים הרלוונטיות, להשלים לימודים באשכולות העשרה המוצעים – דרך הרוח, חדשנות ויזמות ,
משאבי אנוש, קיימות וסביבה אשכול מדעי הנתונים ,אשכול בתקשורת דיגיטלית – לימוד ותרגול של יסודות הכתיבה והעריכה, לימוד ותרגול בסביבה דיגיטלית ,לימוד והכשרה לאוריינות תקשורתית.
כל סטודנט המתחיל לימודיו לתואר ראשון ילמד קורסים בהיקף של 6 נקודות זכות שלא מתחום לימודיו. השלמת לימודים אלו מהווה תנאי לקבלת התואר. בחוג לחינוך מיוחד ניתן ללמוד בהיקף של 2-4 נקודות זכות.
ניתן לשלב לימודים בין מספר אשכולות עד הגעה לסה"כ הנקודות הנדרש ע"פ מה שנקבע לכל חוג ותוכנית.
על הסטודנט/ית לבדוק בתכנית הלימודים מה הם האשכולות הפתוחים בפניו ומה היקף נקודות הלימוד שעליו ללמוד ע"פ מה שנקבע לכל חוג ותוכנית. במקרה זה, השלמת הלימודים באחד מאשכולות ההעשרה מהווה תנאי לקבלת התואר. ציוני קורסי האשכולות משוקללים בציון הסופי של התואר. את אשכולות ההעשרה ניתן ללמוד בכל שלב במהלך התואר הראשון.
הרישום לאשכולות הלימוד יתבצע תחת תוכניות הלימודים של התלמיד והציון ישוקלל בציון הסופי.
כל סטודנט מחויב ללמוד בין 58-62 נקודות זכות במשך שלוש שנות הלימוד לתואר ראשון בחוג לחינוך מיוחד.
*** במסגרת החוג לחינוך מיוחד על התלמיד ללמוד 2-4 נקודות זכות מתכנית זו ויתרת הנקודות בחוג השני. סטודנטים המשתתפים בתוכנית המצטיינים או סטודנטים שלהם קורסים מוכרים מחוגים אחרים (ראו בהמשך טבלת קורסים חופפים) ילמדו במסגרת החוג לחינוך מיוחד 2 נ"ז מהאשכולות והיתרה בחוג השני.
רשימת הקורסים ופרטים נוספים על התוכנית ניתן למצוא באתר:
- על מנת ללמוד קורסים בדרג 3 (קורס מתקדם) על הסטודנט לסיים את חובות האנגלית כשפה זרה. לכן מומלץ להקדים ולסיים את לימודי האנגלית.
חובות לימודים
במסגרת לימודיו לתואר הראשון על הסטודנט ללמוד בחוג לחינוך מיוחד שיעורים, סמינריונים וחובות נוספות כשווה ערך לכ-20 נקודות בכל שנה. חלק מחובות אלו הם בגדר לימודי חובה והשאר הם בחירה של הסטודנט עצמו. רצוי שבחירתו של הסטודנט תעשה בזיקה לחיזוק תחומי ידע על אוכלוסיות החינוך המיוחד שבהם ירצה להתמקד בהמשך לימודיו לתארים מתקדמים יותר (ראה לימודי תואר שני ותואר שלישי) או בתעודת ההוראה המוצעת על ידי החוג (ראה לימודי תעודת הוראה).
הישגיו של הסטודנט יבדקו באמצעות בחינות, עבודות וכדומה, אשר ההצלחה בהם תקבע את יכולתו של הסטודנט לעבור משנת הלימודים הנוכחית לשנת הלימודים העוקבת (ראה תנאי מעבר) או לזכאותו לתואר.
יש לשים לב, כי ניתן לחזור על קורס פעם אחת בלבד.
תוכנית הלימודים המחייבת את הסטודנט הינה בהתאם לתנאים המפורסמים בשנתון הרלוונטי לאותה השנה בה נרשם ללימודיו.
קורסים חופפים
במידה וקורס בנושא מסוים הוא חלק מתוכנית הלימודים של כל אחד מהחוגים שבהם לומד הסטודנט, יהיה עליו לבחור מראש באיזה מבין החוגים הוא ילמד את הקורס. במקרה זה על הסטודנט יהיה להשלים את נקודות הזכות החסרות על ידי בחירת קורס אחר במקום. להלן טבלה המציגה רשימת קורסים חופפים.
יש לשים לב, סטודנטים הלומדים שני חוגים בפקולטה לחינוך עליהם לחלק את קורסי החובה החופפים בין שני החוגים שווה בשווה ולהשלים את נקודות הזכות הנדרשות מתוך רשימות קורסי הבחירה מהחוג ומחוצה לו הניתנים בתיאור תוכנית הלימודים של שנה ג׳ .
שם הקורס החוג שני מספר נקודות
מבוא לפסיכולוגיה – שירותי אנוש, פסיכולוגיה 3
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך א׳ – פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מדעי המדינה, תקשורת, שירותי אנוש 3
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך ב׳ – פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מדעי המדינה, תקשורת, שירותי אנוש 3
שיטות מחקר איכותניות+ תרגיל – סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, תקשורת 3
{חפיפה תוכר רק לתלמידים שילמדו במסגרת החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה את הקורסים:״יסודות מחקר חברתי-א׳״ (204.1014) ו״שיטות מחקר איכותניות (204.1019)״}.
תוכנית לימודי החובה בשנה א׳
תוכנית הלימודים לשנה א׳ :
מספר שם הקורס נקודות קורס
2 319.1008 מבןא לחינוך מיוחד
319.1009 חשיפה למחקר באוכלוסיות מיוחדות מפגשים עם חוקרים 2
318.1000 מבוא לפסיכולוגיה של החינוך + תרגיל 3 (התרגילים יינתנו אחת לשבועיים)
313.1004 מבוא לפילוסופיה של החינוך + תרגיל 3 (התרגילים יינתנו אחת לשבועיים)
313.1009 סוגיות ומחלוקות במערכת החינוך בישראל + תרגיל 3
313.1003 מבוא לסטטיסטיקה א׳ + תרגיל 3 (התרגילים יינתנו אחת לשבועיים)319.1406 מבוא ללמידה וזכרון: ממוח להתנהגות 2
319.2177 מבוא להתפתחות קוגניטיבית רגשית וחברתית – חלק א’ 2
319.2178 מבוא להתפתחות קוגניטיבית רגשית וחברתית – חלק ב’ 2
319.1406 מבוא ללמידה וזכרון – מקוון 2
אשכולות לימוד – (פירוט מעלה) 2/4
319.1661 מיומנויות מחשב 0
313.1670 מצוינות ואוריינות באקדמיה — ״אמתיאז״ — חלק א’ 0 (הקורס הינו חובה למתקבלים שציונם בבחינת יע״ל בעברית הינו 119 ומטה)
313.1671 מצוינות ואוריינות באקדמיה — ״אמתיאז״ — חלק ב’ 0 (הקורס הינו חובה למתקבלים שציונם בבחינת יע״ל בעברית הינו 119 ומטה)
מיומנויות מחשב
סטודנטים ידרשו להוכיח קיומן של מיומנויות שימוש בסיסיות במחשב ובאינטרנט (הכרת המחשב, תוכנות האופיס, שימוש באינטרנט). לשם כך הוקם מערך של מיון והדרכה באמצעות קורס מתוקשב, הנתמך על–ידי מחלקת המיחשוב של הפקולטה לחינוך. הסטודנטים מתבקשים להירשם לקורס המתוקשב באופן עצמאי של סמסטר א׳ — קורס ״מיומנויות מחשב319.1661״ קורס חובה וייפתח במערכת המודל (http://mw2.haifa.ac.il) סמוך לפתיחת שנת הלימודים.
סמוך לפתיחת סמסטר א יתקיים מבחן פטור לקורס זה. העוברים את מבחן הפטור בציון 85 ומעלה יהיו פטורים מחובת הקורס המלא .
סטודנט שהציון שלו בבחינת הפטור יהיה מתחת ל85 יצטרך להרשם לקורס המלא בסמסטר א' . את הקורס המלא יש לעבור בציון 70 ומעלה לפי נהלי הקורס. הנכשלים בקורס המלא בסמסטר א' יירשמו לקורס חוזר בסמסטר ב' . לא יתקיים מבחן פטור נוסף לקראת סמסטר ב'.
מידע על הקורס ועל המבחן יפורסם באתר הפקולטה לחינוך. יש לעקוב אחר ההודעות השוטפות המתפרסמות בלוחות המודעות, באתר ובדף הקורס באתר הפקולטה לחינוך.
למעוניינים בתוכנית הדרכה וסיוע מטעם דיקנאט הסטודנטים, שנערכת לפני תחילת הלימודים, ניתן לפנות בטלפון: 04-8249964.
מצוינות ואוריינות באקדמיה — ״אמתיאז״ קורס חובה לשנה א’ (313.1670, 313.1671)
(הקורס הינו חובה למתקבלים שציונם בבחינת יע״ל בעברית הינו 119 ומטה)
מצוינות באקדמיה זו עניין של החלטה ושימוש בכלים נכונים. מטרת הקורס היא לזרז את תהליך ההסתגלות האקדמית בקרב סטודנטים חדשים ששפת אמם אינה עברית וזאת תוך התמקדות בשני מרכיבים משלימים לפיתוח המצוינות:
- עבודה על פיתוח פן המסוגלות הפסיכולוגית בקרב הסטודנטים החדשים בשנתם הראשונה, בדומה לפיתוח הון פסיכולוגי חיובי להתמודדות עם המעבר לאוניברסיטה תוך כדי התמודדות עם חסמים בדרך להצלחה, מיפוי חוזקות ייחודיות וניהול זמן במסגרת אקדמית, פיתוח מוטיבציה להישגיות ופרואקטיביות כדרך לשליטה בתוצאות.
- פיתוח אוריינות אקדמית כתרבות החשיבה, הכתיבה והקריאה. מיומנויות בכתיבה אקדמית כרוכות ביכולת של הלומדים לטפל בידע באופן מושכל, ביקורתי ויצירתי בכפוף למטרות ונורמות אקדמיות הנהוגות במוסדות להשכלה גבוהה.
בקורס ייקחו חלק סטודנטים, הלומדים בפקולטה לחינוך, אשר טרם קיבלו פטור ממבחן, וכן סטודנטים המתקשים בכתיבה, בכפוף לאישור המרצה.
תנאי מעבר משנה א׳ לשנה ב׳:
א. צבירת 20 נקודות לפחות בשנה א׳.
ב. ציון עובר (60) לפחות בכל הקורסים.
ג. ציון ממוצע של 80 לפחות בקורסי החובה של שנה א׳.
ד. תלמיד שנכשל בקורס יוכל לחזור עליו פעם נוספת אחת בלבד.
ה. ציון עובר במבחן מיומנויות מחשב.
תוכנית לימודי החובה בשנה ב׳
תוכנית הלימודים לשנה ב׳ :
מספר שם הקורס נקודות קורס
319.2850 תפיסה קוגניציה ולקויות באוכלוסיות מיוחדות- חלק א' 2
319.2855 תפיסה קוגניציה ולקויות באוכלוסיות מיוחדות חלק ב' 2
319.2510 הכרת מסגרות בחינוך המיוחד 4
319.2175 מבוא לשפה ותקשורת 2
319.2555 התמודדות המשפחה עם שילוב הילד החריג 2
319.2557 תאוריות אישיות 2
319.2155 ילדים עם צרכים מיוחדים: הגדרה ואבחון 2
313.2000 מבוא לסטטיסטיקה ב׳ + תרגיל 3
313.2001 שיטות מחקר איכותניות + תרגיל 3
319.2880 פורום מצטיינים חלק א' (ראו הסבר בהמשך- מיועד לסט' שהתקבלו לתוכנית) 2
319.2881 פורום מצטיינים חלק ב' 2
תנאי מעבר משנה ב׳ לשנה ג׳ וסיום:
א. חובה לסיים חובות אנגלית כשפה זרה, כתנאי כניסה לקורסים בדרג 3. כלומר, תלמיד לא יוכל לעבור לשנה השלישית בטרם סיים את חובות האנגלית.
ב. צבירת 20 נקודות לפחות בשנה ב׳.
ג. ציון עובר (60) לפחות בכל הקורסים.
ד. ציון ממוצע של 80 לפחות בקורסי החובה של שנה ב׳.
ה. תלמיד שנכשל בקורס מדרג 2 או דרג 3 יוכל לחזור עליו פעם אחת נוספת בלבד.
ו. חוות דעת מורי החוג.
תוכנית הלימודים לשנה ג׳
תוכנית הלימודים לשנה ג׳ מונה קורסי מיקוד, קורסי בחירה וסמינריונים:
קורסי החובה לשנה ג׳:
מספר שם הקורס נקודות קורס
319.2880 פורום מצטיינים חלק א' (חובה למצטיינים בלבד) 2
319.2881 פורום מצטיינים חלק ב' (חובה למצטיינים בלבד) 2
קורסי מיקוד
קורסי מיקוד הם קורסים המהווים בסיס ללימודי ההמשך בחוג לחינוך מיוחד (תואר שני ותעודת הוראה), בדגש על תחומי ההתמחות המוצעים במסגרת לימודים מתקדמים אלה. על הסטודנט לבחור לפחות שניים מבין הקורסים הבאים:
מספר שם הקורס נקודות קורס
מיקוד: לקויות התפתחותיות
319.2503 אוטיזם ומוגבלות שכלית התפתחותית 2
מיקוד: הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות
318.3008 פסיכולוגיה אבנורמלית 2
מיקוד: לקויות שמיעה
319.1608 מבוא למוגבלות שמיעה 2
קורסי בחירה
קורסי בחירה הם קורסים במגוון תחומים הקשורים לחינוך המיוחד. על הסטודנט להשלים את מכסת נקודות הזכות הדרושה לו לסיום התואר במסגרת הקורסי הבחירה
קורסי בחירה מהחוג לחינוך מיוחד
מספר שם הקורס נקודות קורס
319.3388 מחקר באוכלוסיות מיוחדות: אתגרים, פרקטיקות ואבחון-סדנא 2
319.4100 למידה ופלסטיות (חובת למ.א בחירה לשנה ג' ) 2
319.4665 אפיון ועיצוב חווית המשתמש(מ.א סמנריון. קורס בחירה שנה ג ) 2
319.4400 קשיים נפשיים אצל ילדים בראיה פסיכודינאמי(קורס בחירה משותף מ.א ןב.א שנה ג )
319.3105 דו לשוניות והשפעתה על הלומד הדיסלקטי 2
319.2206 התנסות במחקר – התקשרות עם מרצה מהחוג וסיוע במחקר תחת הדרכה, היקף שעות הסיוע במחקר הינו 84 שעות שבועיות סמסטריאליות 4
יש להרשם לקורס 319.2206ב 4 נז בכדי לקבל ציון השלים. יש לבקש ממזכירות תלמידים בתחילת סמסטר א' טופס אותו יש למלא לשלוח חזרה בתום שנת הלימודים חתום עלידי המנחה.
*** לא ניתן ללמוד קורסים וסמינריונים שלא מהחוג לחוג לחינוך מיוחד
סמינריונים
מטרתם של קורסי סמינריון הוא להעמיק לתובנות ולהרחיב את הידע של הסטודנט בתחום דעת מסוים. בסיומו של הקורס מוגשת עבודה מורחבת מחקרית, תיאורטית או עיונית. במידה וקורס הסמינריון נלמד בסמסטר א׳, העבודה תוגש עד לסוף סמסטר ב׳ ובמידה והקורס נלמד בסמסטר ב׳, העבודה תוגש עד לתחילת שנת הלימודים הבאה. כמו כן, יש לשים לב לנוהל הגשת עבודות בתקנון הלימודים לתואר ראשון.
על הסטודנט לבחור שניים מבין הסמינריונים הבאים:
מספר שם הקורס נקודות קורס
319.3200 מניעת אובדנות בחינוך 4
319.3534 קריאה ולקויות קריאה באורתוגרפיות שונות 4
נוהל ציונים
שקלול ציונים
ערכה של כל נקודה נמצא ביחס ישיר למספר נקודות הזכות שצבר הסטודנט. לדוגמה: במקרה בו סטודנט צבר 60 נקודות, ערך כל נקודה יהווה 1/60 מן הממוצע הסופי. לפיכך, שהציון הסופי המשוקלל של הסטודנט ייקבע על פי כלל הקורסים שלמד במהלך שלוש שנות לימודיו לתואר ובזיקה לנקודות הזכות של כל קורס.
שיפור ציון
ניתן לתקן ציון על ידי רישום חוזר לקורס מסוים ורק במידה שהסטודנט לא למד קורס מתקדם יותר בנושא זה. כמו כן, ניתן לחזור על קורס פעם אחת בלבד.
יש לשים לב כי הציון האחרון הוא זה שיחשב כציון סופי לחישוב הממוצע ולא הגבוה מבין הציונים לאותו קורס.
פרסום ציונים
הפצת ציוני הבחינות והציונים הסופיים נעשית באופן אישי, לכל סטודנט, ישירות לאפליקציה ולפורטל הסטודנטים. אנא שימו לב, לא יימסרו ציונים בטלפון.
הפסקת לימודים ביוזמת החוג
החוג לחינוך מיוחד יזום הפסקת לימודים במקרים הבאים:
- סטודנט שנכשל או לא השלים קורס חובה חייב לחזור עליו במועד הבא בו מתקיים הקורס. נכשל או לא השלים את הקורס — יופסקו לימודיו.
- סטודנט שנכשל פעמיים בניסיונו לעבור משנה א׳ לשנה ב׳ .
- סטודנט שנכשל בשלושה או יותר מהקורסים הכלולים בתוכנית הלימודים של שנה א׳. במקרה זה ועדת ה–תואר ראשון. של החוג רשאית להפסיק את לימודיו בחוג לצמיתות.
תלמיד שלימודיו הופסקו בשל כישלון בקורס חובה רשאי להירשם מחדש לחוג בתום תקופת צינון של שלוש שנים, ועליו לעמוד מחדש בתנאי הקבלה של החוג. אחרי שלוש שנים הסטודנט נחשב לסטודנט חדש וכל הקורסים שלמד לא יוכרו לו.
אי עמידה בזמן התקני. סטודנט שלא סיים את חובותיו לתואר ראשון במשך שש שנים אקדמיות יופסקו לימודיו.
חוג רשאי לקבוע תנאי מעבר משלו כמו גם תנאים ייחודיים להפסקת לימודים בהתאם לתקנון הלימודים של החוג.
הפסקת לימודים ביוזמת התלמיד
א. החליט תלמיד להפסיק את לימודיו, יודיע על כך בכתב לחוגי לימודיו ולאגף מינהל התלמידים.
ב. תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים.
ג. תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה באחד מחוגי לימודיו, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים, למרות שהמשיך בלימודים סדירים בחוגו השני.
ד. אם התקופה שבין הפסקת לימודי התלמיד לבין חידושם אינה עולה על שתי שנות לימוד, הקורסים שאותם למד לפני ההפסקה יוכרו לצורך המשך לימודיו.
ה. עולה תקופת ההפסקה על שנתיים, רשאי החוג לחייב את התלמיד לחזור על קורסים שכבר שמע ונבחן בהם, וכן לחייבו בהשלמות שונות (לימודי רענון) לקראת קבלת התואר.
נוכחות — ככלל, הנוכחות בקורסים הנלמדים במסגרת החוג הינה חובה, אלא אם כן, נמסר אחרת על ידי המרצה.
חופשת לידה (מתוך נוהל התאמות לימודיות עקב טיפול פוריות, הריון, לידה, אימוץ או קבלת ילד למשמורת או אומנה)
הכשרה מעשית
סטודנטית שנעדרה בשל אירוע מזכה מהכשרה מעשית, כהגדרתה בסעיף 3.4 לעיל, תוכל להשלים את החסירה במועד מאוחר יותר, בתיאום עם החוג בכפוף לאמור להלן.
ככל שניתן, תשלים הסטודנטית את שהחסירה כבר באותו סמסטר, בהכשרה מעשית מקבילה (קרי, תוכן לימודי זהה, הנערך לקבוצה אחרת של סטודנטים, או במועדים אחרים).
במקרים בהם לא קיימת הכשרה מעשית מקבילה זמינה, יבחן החוג, האם קיימת הכשרה מעשית דומה (קרי, הכשרה מעשית בעלת תוכן לימודי שאינו זהה, אך קרוב דיו בכדי לענות, לדעת המרצה האחראי, למטרות האקדמיות של ההכשרה) והסטודנטית תשלים את ההכשרה המעשית כבר באותו סמסטר או במועד אחר שייקבע על ידי החוג. במידה והדבר לא אפשרי, הסטודנטית תצטרך להשלים את לימודיה בשנה העוקבת.
ארוע מזכה: סטודנטית בשמירת הריון וטיפולי פוריות
תוכניות מיוחדות במסגרת לימודי התואר הראשון (B.A)
מסלול מואץ לתואר שני
מסלול זה מיועד למספר מצומצם מתוך רשימת התלמידים המצטיינים בשנה ב, שממוצע הישגיהם 90 ומעלה ומתעניינים במסלול זה. מטרתו של המסלול לבנות דורות של חוקרים ואנשי חינוך מיוחד מעולים ולציידם בידע ובכישורים שיהפכו אותם לאנשי מפתח בנוגע לפיתוח התיאורטי של תחום החינוך המיוחד ובקביעת המדינות בתחום זה.
תלמיד שיתקבל למסלול זה יוכל בשנה השלישית ללימודי התואר הראשון ללמוד שלושה קורסים מלימודי התואר השני ולא יותר מ–12 שש״ס. תוכנית הלימודים למ"א – שהסטודנט לומד במקביל לשנתו השלישית בב"א – תקבע על ידי החוג ובתיאום עם יו"ר ועדת המ"א ועם הרשות הלימודים המתקדמים .
במידה ויתקבל התלמיד ללימודי התואר השני בשנה העוקבת, יוכרו קורסים אלה כחלק מתכנית הלימודים למ״א.
הלימודים במסלול זה לתואר ראשון ושני יחד הוא חמש שנים במסלול א -עם עבודת גמר מחקרית וארבע שנים לתלמידים במסלול ב -ללא עבודת גמר מחקרית.
פרטים נוספים על אופיו ודרישותיו של המסלול המואץ ניתן לקבל במזכירות החוג או ברשות ללימודים מתקדמים.
המעוניינים ללמוד במסלול זה נדרשים לפנות למרכזת החוג לא מאוחר מה-1 באפריל של השנה השנייה של לימודיהם לתואר ראשון. הקבלה למסלול תקבע על בסיס ראיון אישי, יחד עם הישגיו של הסטודנט השנתיים הראשונות של לימודיו לתואר ראשון.
תוכנית מצטיינים- תואר ראשון
החוג לחינוך מיוחד מזמין את תלמידי התואר הראשון המצטיינים להשתתף בתוכנית מצוינות במחקר ועשייה בחינוך המיוחד. החל מהשנה השנייה ללימודים -התכנית מיועדת לנבחרת מצטיינת מהחוג. התכנית מיועדת לנבחרת מצומצמת של תלמידות.ים שעולות. לים לשנה שניה ושלישית ושמעוניינים.ות להעמיק את הידע במחקר ולהרחיב את האפשרות ללימודים מתקדמים.
קבוצת הסטודנטים תבחר על בסיס הישגים אקדמיים גבוהים וראיון אישי שיערך עליד חוקרי החוג.
במסגרת התכנית, ישולבו הסטודנטים הנבחרים בקורס המלווה את לימודיהם בתואר הראשון. במסגרתו יוכלו הסטודנטים:
1. לפתח כישורי חשיבה ותקשורת החיוניים לפיתוח קריירה בכלל וקריירה אקדמית בפרט;
2. להכיר מקרוב את העבודה המחקרית בחוג ולהתנסות בעשייה מחקרית במעבדות;
3 . ולהיחשף לאפשרויות להמשך לימודים מתקדמים בתחומי המחקר והעשייה בחינוך המיוחד.
סטודנטים שייקחו חלק בתכנית יוכלו להשתלב בהמשך דרכם גם בתכנית המואצת ללימודי התואר השני בחוג.
היקף התוכנית סה"כ 8 נ"ז: שני קורסים של 4 נ"ז בשנה השנייה ובשנה השלישית ללימודי התואר ( יוכר כסמינריון אחד מחובת 2 הסמינריונים של החוג.)
כל קורס מורכב מ 14 מפגשים שיתפרסו על פני שנת הלימודים, וכן מ- 4 שעות שבועיות של התנסות מעשית במחקר באחת מהמעבדות בחוג. במהלך המפגשים ידווח כל סטודנט על ההתנסות המחקרית שלו, ייחשף להרצאות של סטודנטים לתארים מתקדמים, ויתנסה בהצגה של חומר מדעי בפני קהל: מצגת פוסטר. כל אלו יסייעו לפיתוח מיומנויות מחקר בסיסיות, לפיתוח קריאה וחשיבה מדעית ביקורתית, ולפיתוח מיומנויות תקשורת ודיבור בפני קהל.
בנוסף, ההתנסות במעבדות וההיכרות עם החוקרים תהווה הזדמנות עבור הסטודנטים לרכוש כלים חשובים לקראת המשך לימודים מתקדמים ו/או השתלבות בשוק העבודה.
* סטודנטים המסיימים את שנת הלימודים הראשונה שלהם בתואר הראשון מוזמנים לפנות למזכירות החוג לחינוך מיוחד.יש להגיש את הבקשה למזכירות החוג עד 1.7.2023 על הבקשה לכלול קורות חיים בתוספת פיסקה, עד חצי עמוד, המתייחסת למידת התאמתך והמוטיבציה להשתלב בתכנית. המועמדים יוזמנו לראיון.
ציון עובר בקורס: 60
תוכנית אפיק מעבר בין האוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטת חיפה
בעידודה של המועצה להשכלה גבוהה, כוננו האוניברסיטה הפתוחה ואוניברסיטת חיפה אפיק מעבר. על פי אפיק מעבר זה סטודנטים אשר למדו מקבץ קורסים במסגרת לימודיהם לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה יוכלו לעבור לחוג לחינוך מיוחד באוניברסיטת חיפה.
לשם קבלת עלון מודפס המפרט את התנאים למימוש אופציה זו יש לפנות אל מוקד הפניות בטלפון: 09-7782222 או בדואר אלקטרוני infodesk@openu.ac.il או בתיבה קולית: 09-7780881
כמו כן, ניתן לקבל מידע על אפיק מעבר במזכירות החוג בטלפון: 04-8249356
או בקישור: http://www.openu.ac.il/afik/
הלימודים לתואר שני (M.A)
יושב ראש ועדת תואר שני: פרופסור מרק לייקין
הלימודים לתואר שני בחוג לחינוך מיוחד מהווים המשך טבעי של לימודי התואר הראשון המוצעים על ידי החוג. לימודי התואר השני מתמקדים בהקניית יכולות וידע בסיסי ויישומי בדגש על פיתוח מיומנויות ברכישת ידע מדעי וחשיבה ביקורתית, ובהבנת תהליכי מחקר ומתודולוגיות מרכזיות ועדכניות הנהוגות בתחום. הלימודים במסגרת זו מאפשרים גם את הכשרת הסטודנט לקראת לימודי הדוקטורט בהם נדרש הסטודנט לפתח יכולות חקירה מדעית ואיסוף ידע מדעי עצמאי. תואר אשר פותח פתח עבורו להשתלבות עתידית כחוקר ומרצה באחד המוסדות ללימודים גבוהים בארץ ומחוצה לה.
מטרת הלימודים בתואר שני
- ידע ודיון מעמיק בתהליכים התפתחותיים בתחום הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי של הילד והבוגר בעל הצרכים המיוחדים.
- הקניית תשתית תיאורטית רחבה בהבנת הצרכים המיוחדים של אוכלוסיות חינוך מיוחד ספציפיות במסגרת לימודי מגמה או התמחות, כולל הכרה מעמיקה של שיטות אבחון וחשיפה לדרכי טיפול וחינוך המתאימות להעצמת הפוטנציאל האינטלקטואלי הגלום באוכלוסיות אלו.
- פיתוח שיטתי של ראייה ביקורתית ויכולת מחקרית לשם קידום הידע התיאורטי והמעשי בתחומים מרכזיים של החינוך המיוחד, כהכנה של הסטודנט לקראת הכתיבה של תזה או עבודת גמר.
- מתן התנסות מודרכת בעבודה מעשית עם אוכלוסיות חינוך מיוחד ספציפיות.
מבנה הלימודים
הלימודים לתואר שני בחוג לחינוך מיוחד נלמדים במסלולים מחקריים, כלומר מסלול עם תזה (כתיבת עבודת גמר מחקרית) ובמסלול יישומי, מסלול ללא תזה. בנוסף, החוג לחינוך מיוחד מציע מספר תוכניות ייחודיות. תנאי הקבלה לכל אחד ממסלולים אלה והדרישות האקדמיות הקשורות אליהם מפורטים בהמשך.
התוכנית לאוטיזם ולקויות התפתחותיות
ראש תוכנית: פרופסור אורית חצרוני
תוכנית זו מכשירה את הסטודנטים לחקור ולעבוד עם אוכלוסיות השייכות לספקטרום האוטיסטי ואוכלוסיות שלהן לקויות התפתחותיות ואינטלקטואליות, וזאת במטרה להבין אוכלוסייה זו, לפתח דרכי חינוך, טיפול, ועבודה איתן, ולהגדיל את סיכוי חבריהן להשתלב בחברה כאזרחים תורמים. בבסיסה, תוכנית ליבה אקדמאית המתמקדת בהבנה מעמיקה של המאפיינים הקוגניטיביים, הרגשיים והחברתיים של אוכלוסיות אלו, החושפת את הסטודנט לגישות חינוכיות וטיפוליות, לרבות התנסות מעשית בעבודה עמן במסגרות פורמאליות ולא פורמאליות לאורך טווח החיים.
מוסמכי התכנית יהיו זכאים לתעודת מוסמך באוטיזם ולקויות התפתחותיות.
התוכנית להפרעות רגשיות ובעיות התנהגות
ראש התוכנית: דוקטור יפית גבאי
תוכנית זו מכינה את הסטודנטים לחקור את האוכלוסיות השייכות להפרעות התנהגותיות ונפשיות ולעבודה עמן במטרה להבין אוכלוסיות אלו, לפתח דרכי חינוך, טיפול והתערבות ועבודה איתן ולהגדיל את סיכוייהן להשתלב בחברה כאזרחים תורמים. בבסיסה, זוהי תוכנית ליבה אקדמית המתמקדת בהבנה מעמיקה של המאפיינים: ההתנהגותיים, הרגשיים, החברתיים והקוגניטיביים של אוכלוסיות אלו ובחשיבה ביקורתית בהתייחס לתכניות התערבות מבוססות מחקר עבור אוכלוסיות אלו. מגמה זו, חושפת את הסטודנט לגישות, מודלים ואסטרטגיות חינוכיות וטיפוליות מבוססות מחקר, לרבות התנסות מעשית בעבודה עמן במגוון מסגרות פורמאליות ולא פורמאליות לאורך טווח החיים.
מוסמכי התכנית יהיו זכאים לתעודת מוסמך בהפרעות רגשיות ובעיות התנהגות.
תוכנית לחינוך מיוחד – תכנית כללית
פרופסור מרק לייקין
התוכנית ללימודי חינוך מיוחד כלליים לתואר השני מותאמת לסטודנטים המעוניינים להעמיק את ידיעותיהם בחינוך המיוחד לרוחבו ובהתאם לעדיפויות שלהם. לפיכך, היא נשענת בעיקר על סט קורסים פרי בחירתו של הסטודנט, ושלא כמו המגמות שהוצגו לעיל, אינה נשענת על תוכנית ליבה חובה ובכך מאפשרת דרגות חופש שאין במגמות האחרות.
**מוסמכי התכנית יהיו זכאים לתעודת מוסמך בחינוך מיוחד.
התמחות במחשבים בחינוך
תכנית ההתמחות במחשבים בחינוך נועדה לקדם את ההבנה בנוגע להיבטים עיוניים ומחקריים של קשרי הגומלין בין תהליכים חינוכיים ובין טכנולוגיות חדשניות (מחשבים, תקשוב ואינטרנט). ההתמחות מבקשת לעודד סטודנטים לעסוק במחקר ובהוראה של נושאים הקשורים לחינוך מיוחד וטכנולוגיות חדשניות וכן לעודד אותם למלא תפקיד פעיל בהתמודדות של מערכות חינוכיות עם תהליכי הטמעה של טכנולוגיות אלו.
מוסמכי התכנית יהיו זכאים לתעודת מוסמך בחינוך מיוחד. תחום ההתמחות יצוין על גבי התעודה.
חשוב!! לשם קבלת רישיון עבודה ממשרד החינוך נדרשת תעודת הוראה. התואר השני במתכונותיו השונות המוצע על יד החוג לחינוך מיוחד אינו מעניק למסיימים תעודה מעין זאת. לשם קבלת תעודת הוראה, החוג לחינוך מיוחד מציע תוכנית לימודים מיוחדת (ראה מידע בנוגע לתעודת הוראה). חלק לא מבוטל מנושאים הנלמדים כמסגרת לימודי התואר השני, חופף עם תכנים הנדרשים לשם קבלת תעודת ההוראה, דבר המקל באופן משמעותי על ההתמודדות עם לימודי תעודת ההוראה המוצעים על ידי החוג.
התמחות למידה מוח וחינוך
פרופסור אורלי רובנשטיין
.התמחות תציע שילוב יחודי של מחקר מן השורה הראשונה , הן בתחומי מחקר בסיסי והן במחקרים יישומיים בשילוב מוערבות בשדה ,החינוך ובקהילה.
ההתמחות מתמקדת בקשר בין תהליכים ומבנים מוחיים לבין תהליכי למידה וחינוך. ההתמחות מקשרת בין מדעי המוח ותחומים קרובים נוספים (מדעי הקגניציה לדוגמא) לבין תחומי הליבה הקשורים לחינוך, הוראה וללמידה.
כולל חינוך מיוחד ,חינוך מתמטי התפתחות בגיל הרך ופסיכולוגיה (פסיכולוגיה התפתחותית, חיובית קוגנטיבית ,נוירופסיכולוגיה ופסיכולוגיה חינוכית)
התכנית היא שילוב של שלושה תחומי ידע מרכזיים: 1. מדע המח והעצב (Neuroscience) 2. חינוך , פדגוגיה ודידקטיקה 3. פסיכולוגיה
בעשייה המחקרית, בהנחייה ובהוראה מתמקדים חוקרי החוג לחינוך מיוחד בתחומים המשיקים לקוגניציה ומדעי המוח וספציפית במנגנונים אלו בקרב אוכלוסיות מיוחדות.
התלמידים יקבלו הכשרה רחבה בתכנים אשר הינם מרכז עיסוקו של החוג לחינוך מיוחד ולכן ההתמחות ממצה את תחומי העניין והפעילות של חוקרי החוג ומתאימה מאוד לתפיסות התפתחותיות עדכניות של החוג.
מוסמכי התכנית יהיו זכאים לתעודת מוסמך בחינוך מיוחד. תחום ההתמחות יצוין על גבי התעודה.
תנאי קבלה
קבלתם של מועמדים ללימודי תואר שני בחוג לחינוך מיוחד תישקל על פי תנאי הקבלה הכלל–אוניברסיטאיים ותנאי הקבלה של החוג לחינוך מיוחד כמפורטים להלן:
- תואר ראשון ממוסד אקדמי מוכר בארץ או בחוץ לארץ.
- סיום תואר ראשון בציון ממוצע של 85 ומעלה ולא פחות מ–80 בכל חוג הנלמד במסגרת התואר הראשון. הצגת גיליון ציונים או מסמך רשמי אחר, מהמוסד המעניק את התואר, המלמדים על ממוצע הציונים של המועמד, בחוגים השונים שלמד.
- ציון של 75 לפחות במבחן כניסה של החוג לאנגלית.
- מועמדים שאינם בוגרי תואר ראשון בחינוך המיוחד ידרשו לעשות השלמות בהיקף שיקבע על ידי ועדת התואר השני של החוג לחינוך מיוחד.
- מועמדים ממוסדות שבהם עברית היא לא שפת ההוראה ידרשו לעמוד בהצלחה בבחינה מטעם האוניברסיטה הבוחנת את הידע שלהם בעברית.
- בוגרים ממוסדות להשכלה גבוהה מאוניברסיטאות בחוץ לארץ או שלוחותיהן בארץ הפועלים באישור המועצה להשכלה גבוהה ידרשו לעמוד בהצלחה בבחינת ה-GRE או בהשלמה במסגרת התואר הראשון.
- טופס קורות חיים (נספח 4/א׳) שאותו יש להעביר ישירות לחוג.
- שתי המלצות בהתאם לפורמט נתון, אחת אקדמית (נספח 4/ב׳) והשנייה מקצועית (נספח 4/ג׳). הממליץ מתבקש להעביר את ההמלצות ישירות לחוג. מפאת חיסיון ההמלצות לא יעברו למועמד על ידי החוג.
- החוג לחינוך מיוחד שומר לעצמו את הזכות להזמין מועמד לראיון אישי או קבוצתי לשם השלמת מידע הנדרש בכדי לקבוע את התאמתו ללימודי תואר שני.
יש לשים לב! בחוג לחינוך מיוחד מספר המקומות מוגבל ולכן בפועל יתכן שנקודות החתך לקבלה תהיינה גבוהות מן המפורט בתנאי הקבלה. אין כל התחייבות לקבל את המועמד/ת למסלול לימודי שביקש (להלן), גם אם מילא את כל תנאי המינימום הנדרשים.
היקף הלימודים
כאמור, ניתן ללמוד את התואר השני בשני מסלולים, מסלול עם תזה ומסלול ללא תזה. היקף הלימודים הוא פועל יוצא של סוג המסלול אותו בחר הסטודנט לממש. להלן פירוט היקף הלימודים בכל אחד משני המסלולים.
מסלול עם תזה (מסלול א׳):
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שלוש שנים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 36 שעות שבועיות סמסטריאליות, הנלמדים בשנתיים הראשונות (4 סמסטרים). אופיים של הקורסים כפוף לדרישות החוג והמגמה/התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד.
ב. הגשת שתי עבודות סמינריונית במהלך שתי שנות הלימוד הראשונות.
ג. כתיבת תזה במהלך שנת הלימוד השלישית.
קבלה למסלול עם תזה אינו מבטיח השארות בו, שכן על מנת לסיים את המסלול על הסטודנט/ית לעמוד בתנאים הבאים:
- ציון של 80 לפחות בקורסי חובה.
- ציון של 85 לפחות בסמינריונים.
- התקשרות עם מנחה מתוך מאגר המרצים מהסגל הבכיר בחוג לחינוך מיוחד או בפקולטה לחינוך (ראה/י רשימת הסגל הבכיר באתר הפקולטה לחינוך). באישור יושב ראש ועדת ה-תואר שני החוגית והרשות ללימודים מתקדמים ניתן לצרף מנחה משני מתוך החוג לחינוך מיוחד או מחוצה לו.
חשוב!! האחריות למציאת מנחה מתאים נמצאת בידי הסטודנט!
- כתיבת תזה ואישורה על ידי המנחה ואחד או שני קוראים כעומדת בסטנדרטים מדעיים.
ועדת אתיקה: חובה לקבל אישור ועדת אתיקה להצעת המחקר המוגשת.
על פי החלטת הסנאט, כל הסטודנטים הכותבים עבודת גמר מחקרית (תזה) או לדוקטורט חייבים לקבל אישור ועדת אתיקה למחקר בבני אדם.
לוח הזמנים להגשות: מיד לאחר אישור הצעת המחקר על ידי הועדה החוגית לתארים מתקדמים.
את הפניות יש להגיש בשלב זה על פי הנחיות וועדת אתיקה באתר הפקולטה: http://edu.haifa.ac.il/index.php/he/research/ethics-committee
הפניות יוגשו לוועדת האתיקה בשם ובחתימת הסטודנט והמנחה/ים. כל סטודנט ומנחה הכלולים בפנייה חייבים להציג אישור על סיום קורס אתיקה מקוון למחקר בבני אדם (פרטים באתר).
לשאלות ולסיוע במידת הצורך ניתן לפנות לגברת אורטל האס, מרכזת הוועדה, בדואר אלקטרוני: ohaas@univ.haifa.ac.il
לידיעתכם, במקרה של מחקרים שמתנהלים בתוך מוסדות חינוכיים של משרד החינוך, יש לפנות למשרד המדען הראשי לבירור צורך באישור מטעמם.
חשוב!! סיומו המוצלח של המסלול עם תזה פותח פתח להמשך לימודים לקראת תואר שלישי (דוקטור) וזאת בכפוף לדרישות של החוג בו הסטודנט בוחר להמשיך ללמוד.
מסלול ללא תזה (מסלול ב׳)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שנתיים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 44 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים במשך שנתיים (4 סמסטרים). אופיים של הקורסים כפוף לדרישות החוג והמגמה/התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד.
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד.
ג. עמידה במבחן גמר.
חשוב!! המסלול ללא תזה אינו מאפשר המשך לימודים לקראת תואר שלישי (דוקטורט). תלמיד שסיים לימודיו במסלול ללא תיזה, יוכל לכתוב עבודת גמר מחקרית במסגרת מסלול מחקר מקדים (ראה מטה).
חובות לימודים
חובות הלימודים הנדרשים להשלמת התואר השני בחוג לחינוך מיוחד מתחלקים כדלקמן:
השלמות
- השלמות כלליות
- השלמות ספציפיות למגמה או להתמחות
לימודי תואר שני
- קורסי חובה כלליים
- קורסי וסמינריוני ליבה חובה למגמה או להתמחות
- קורסי פרקטיקום
- קורסי וסמינריוני בחירה
- כתיבת תזה לסטודנטים הלומדים במסלול א׳/ מבחן גמר (ללומדים במסלול ללא תזה)
על הסטודנט לבנות את מערכת הלימודים שלו בהתאם לרשימת החובות לעיל. להלן התייחסות מפורטת לכל אחד מן החובות.
השלמות כלליות (סעיף 1 ו–2):המטרה של ההשלמות היא להבטיח שלסטודנטים המתקבלים ללימודי תואר שני בחוג לחינוך מיוחד בסיס אחיד ומותאם לתחום שבו החליטו להתמקד בלימודיהם.
חשוב, בכדי לבנות מערכת לימודים על הסטודנט לבדוק, כצעד ראשון, באיזה היקף השלמות הוא מחויב בהתאם לתוכנית בה הוא לומד. פטור מקורס ניתן כאשר המועמד למד את אותו קורס במסגרת לימודיו לתואר ראשון בחוג לחינוך מיוחד וקבל עבורו ציון סופי של 80 לפחות.
מועמד שלמד קורס בעל תוכן חופף באופן משמעותי לאחד מקורסי ההשלמה, ולמד את הקורס במוסד להשכלה גבוהה המוכר על ידי מועצה להשכלה גבוהה, רשאי לבקש פטור בהתאם ובתנאי שקיבל ציון של 80 לפחות. יש להגיש בקשה בכתב ליושב ראש ועדת התואר השני לא יאוחר מהיום הראשון לפתיחת שנת הלימודים ובצירוף סילבוס הקורס המלמד על שם ודרגת המרצה, היקף הקורס ונקודות הזכות שהמועמד קיבל עבורו. ההחלטה למתן הפטור במקרה זה היא בידי החוג בלבד.
חשוב!! ניתן ללמוד במקביל ללימודי התואר השני (במהלך השנה הראשונה לתואר), קורסי השלמה בהיקף של 16 שעות שבועיות בסמסטר, אך לא יותר מ-4 קורסים. מועמד המחויב בהיקף השלמות גדול יותר יידרש לשנת השלמות בטרם קבלתו ללימודי תואר שני. במקרה זה, על המועמד יהיה להירשם ללימודי תואר שני מחדש.
סטודנט לא ייחשב כסטודנט לתואר השני מן המניין בטרם השלים את כל חובות ההשלמה בציון של 80 לפחות. יש לסיים את קורסי ההשלמה בשנת הלימוד הראשונה.
פירוט ההשלמות הכלליות:
319.1008 מבוא לחינוך מיוחד 2 נקודות זכות
319.2177 התפתחות הילד גורמים תהליכים ותוצרים 2 נקודות זכות חלק א . 319.2178 התפתחות הילד, גורמים תהליכים ותוצרים 2 נקודות זכות . חלק ב
319.1406 מבוא ללמידה וזיכרון: ממוח להתנהגות 2 נקודות זכות
השלמות לתוכנית: אוטיזם ולקויות התפתחותיות
319.2503 אוטיזם ומוגבלות שכלית התפתחותית 2 נקודות זכות
השלמות לתוכנית: הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות
318.3008 פסיכופתולוגיה התפתחותית 2
קורסי חובה כלליים (סעיף 3):
קורסי חובה כלליים הם חלק אינטגראלי של לימודי תואר שני בחוג לחינוך מיוחד והם בגדר חובה לכל הסטודנטים וללא קשר לסוג המסלול ו/או סוג המגמה שבחרו ללמוד. קורסי החובה הכלליים:
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.4560 אבחון, הערכה וסוגיות מתקדמות באוכלוסיות מיוחדות לבעלי ילדים עם צרכים מיוחדים 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4888 סמינר מחקר, חלק א' – מיועד לתלמידי מסלול עם תזה 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4889 סמינר מחקר, חלק ב' – מיועד לתלמידי מסלול עם תזה 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4800 התערבויות טיפוליות בילדים בעלי הפרעות רגשיות — מיועד לתלמידי מסלול ללא תזה 4 יש ללמוד בשנה השנייה
קורסי וסמינריוני ליבה חובה לפי תוכנית (סעיף 4):
סטודנט שבחר ללמוד את לימודי התואר השני נדרש לשבץ קורסי ליבה חובה של התוכנית או ההתמחות שבה לומד.
נוהל הגשת עבודות
— התלמידים במסלול א׳, מסלול ב׳, מסלול אישי ומסלול מואץ לתואר שני חייבים להגיש 2 עבודות סמינריוניות בחוג. דרישות נוספות מפורטות בהמשך.
— אין להגיש עבודה משותפת
— אין להגיש שתי עבודות סמינריוניות אצל אותו מרצה.
— השתתפות בסמינריון לשם הגשת רפרט בלבד מותנית באישור המרצה.
— עבודה סמינריונית תוגש במהלך הקורס. כמו כן תלמידים אשר למדו בסמסטר א׳ רשאים להגיש עבודה סמינריונית עד סוף סמסטר ב׳ ואלו שלמדו בסמסטר ב׳ רשאים להגיש את העבודה עד תחילת שנת הלימודים העוקבת. מרצה רשאי לדרוש שהעבודה תוגש במהלך שמיעת הסמינריון. התלמיד רשאי, בהסכמת המרצה, להגיש את העבודה במהלך הסמסטר העוקב ולא יאוחר מיום הלימודים האחרון שבו. תלמיד שהותר לו להגיש עבודה סמינריונית מעבר למועד המקובל (חופשת הסמסטר) אחראי לכך שעבודתו תוגש למרצה. (אם ישהה המרצה בחוץ לארץ, ידאג התלמיד לשלוח אליו את העבודה בדואר– אויר רשום).
— לפני הגשת העבודה על התלמיד לדאוג לרישום תאריך הגשת העבודה ופרטיה במזכירות החוג ולחתום על טופס הצהרה על הגשת עבודה סמינריונית.
— על התלמיד לוודא שעותק מהעבודה הסמינריונית שהוגשה יישאר בידיו.
— ניתן להגיש עבודה סמינריונית אך ורק בקורס שמוגדר כסמינריון או באישור המרצה.
קורסי חובה לתכניות
אוטיזם ולקויות התפתחותיות
מסלול עם תיזה (מסלול א)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שלוש שנים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים בשנתיים הראשונות(4 סמסטרים). אופיים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והמגמה/התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד הראשונות.
ג. כתיבת תיזה במשך שנת הלימוד השלישית
מסלול ללא תיזה (מסלול ב)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שנתיים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 44 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים במשך שנתיים( 4 סמסטרים) . אופים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והמגמה/ התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד
ג. עמידה במבחן גמר
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.4521 רכישת שפה והתפתחותה: תהליכים תקינים וליקויים 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4550 התערבות, הערכה וסוגיות מתקדמות באוטיזם ולקויות התפתחותיות 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4501 תקשורת תומכת וחלופית לאוכלוסיות עם לקויות תקשורתיות 4 יש ללמוד בשנה השנייה
הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות
מסלול עם תיזה (מסלול א)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שלוש שנים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים בשנתיים הראשונות(4 סמסטרים). אופיים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והמגמה/התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד הראשונות.
ג. כתיבת תיזה במשך שנת הלימוד השלישית
מסלול ללא תיזה (מסלול ב)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שנתיים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 44 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים במשך שנתיים( 4 סמסטרים) . אופים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והמגמה/ התמחות בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד
ג. עמידה במבחן גמר
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.4530 בעיות נפשיות ורגשיות בילדות 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4531 טיפול משפחתי 2 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4522 CBT טיפול התנהגותי קוגניטיבי 4 יש ללמוד בשנה השנייה
התמחות במחשבים
מסלול עם תיזה (מסלול א)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שלוש שנים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים בשנתיים הראשונות (4 סמסטרים). אופיים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והתכנית בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד הראשונות.
ג. כתיבת תיזה במשך שנת הלימוד השלישית
מסלול ללא תיזה (מסלול ב)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שנתיים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 44 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים במשך שנתיים( 4 סמסטרים) . אופים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והתכנית בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד
ג. עמידה במבחן גמר
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.4669 נגישות וטכנולוגיות לאוכלוסיות מיוחדות 4 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4666 איפיון ועיצוב חווית משתמש 4 יש ללמוד בשנה הראשונה
319.4501 תקשורת תומכת וחלופית לאוכלוסיות עם לקויות תקשורתיות 4 יש ללמוד בשנה השנייה
התמחות למידה מוח וחינוך
מסלול עם תיזה (מסלול א)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שלוש שנים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים בשנתיים הראשונות(4 סמסטרים). אופיים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והתכנית בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד הראשונות.
ג. כתיבת תיזה במשך שנת הלימוד השלישית
מסלול ללא תיזה (מסלול ב)
הקבלה למסלול זה באחריות ועדת הקבלה החוגית. תוכנית הלימודים מתפרסת על פני שנתיים והיא כוללת:
א. קורסים בהיקף 44 שעות שבועיות סמסטריאליות הנלמדים במשך שנתיים ( 4 סמסטרים) . אופים של הקורסים
כפוף לדרישות החוג והתכנית בה הסטודנט בחר ללמוד
ב. הגשת שתי עבודות סמינריוניות במהלך שתי שנות הלימוד
ג. עמידה במבחן גמר
ג. עמידה במבחן גמר
פירוט השלמות – חובה בתכנית האם:
319.1008 מבוא לחינוך מיוחד 2 נקודות זכות
319.1406 מבוא ללמידה וזיכרון:
ממוח להתנהגות 2 נקודות זכות
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינר איטגרטיבי בלמידה מוח וחינוך 4 יש ללמוד בשנה הראשונה
מדעי המוח 4 יש ללמוד בשנה הראשונה
סבב מעבדות 4 יש ללמוד בשנה שניה
התפתחות הילד גורמים תהליכים ותוצרים 4 יש ללמוד בשנה השנייה
סמינריונים (על כל סטודנט להגיש שתי עבודות סמינריוניות במהלך השנתיים):
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.4675 בעיות חושיות באוטיזם והפרעות נוירו-התפתחותיות 4
319.4545 ויסות רגשי 4
319.4580 קשב למידה ותנועות עיניים באוכלוסיות רגילות ומיוחדות 4
319.4666 איפיון ועיצוב חווית משתמש 4
פרקטיקום (סעיף 5):
לימודי התואר השני בשתי התכניות משלבים פרקטיקום שבנוי כהתנסות בשדה במסגרות שונות (בתי ספר, מועדוניות, מרכזי טיפול וכדו׳) ומטרתו לאפשר לסטודנט למידה חווייתית של תהליכי הערכה, אבחון וטיפול. הפרקטיקום מתפרס על פני שני הסמסטרים בשנה ב׳, בהיקף של 100 שעות שנתיות לפחות.
חשוב!! לא ניתן לעשות את הפרקטיקום במקום העבודה. עם זאת, הסטודנט רשאי לבחור במסגרת חינוכית שהיא נמצאת בקרבת מקום עבודתו או מגוריו.
הפרקטיקום משלב השתתפות בקורס מלווה, אחד בסמסטר א׳ והשני בסמסטר ב׳. השתתפות זו היא חובה ונספרת כנקודות זכות שעל הסטודנט ליצור במסגרת מילוי חובותיו לתואר השני. מכאן, על הסטודנט להכניס אותה כחלק אינטגראלי לתוך מערכת הלימודים שלו בעת בנייתה.
קורסי הפרקטיקום ילמדו בשנה השנייה במגמות:
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
מגמה: אוטיזם ולקויות התפתחותיות
319.4513 מהתיאוריה לשדה באוטיזם ובלקויות התפתחותיות — חלק א׳ 2 יש ללמוד בשנה השנייה
319.4516 מהתיאוריה לשדה באוטיזם ובלקויות התפתחותיות — חלק ב׳ 2 יש ללמוד בשנה השנייה
מגמה: הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות
319.4515 מהתיאוריה לשדה בהפרעות רגשיות ובעיות התנהגות— חלק א׳ 2 יש ללמוד בשנה השנייה
319.4517 מהתיאוריה לשדה בהפרעות רגשיות ובעיות התנהגות — חלק ב׳ 2 יש ללמוד בשנה השנייה
קורסי בחירה (סעיף 6):
בהתאם למסלול הלימודים בו לומד הסטודנט (מגמה, כללי, התמחות), עליו להשלים את נקודות הזכות שהוא צובר על בסיס קורסי וסמינריוני חובה באמצעות קורסי בחירה, כלומר 36 שעות שבועיות סמסטריאליות למסלול א׳, ו–44 למסלול ב׳
מספר קורס שם הקורס שעות שבועיות סמסטריאליות
319.3388 מחקר באוכלוסיות מיוחדות: אתגרים, פרקטיקות ואבחון-סדנה 2
319.4400 קשיים נפשיים אצל ילדים בראייה פסיכו דינאמית 2
319.4669 נגישות וטכנולוגיות לאוכלוסיות מיוחדות 4
319.4539 קוגניציה ותפיסה בספקטרום האוטיסטי 2
319.4009 סוגיות נבחרות בהוראת ילדים לקויי קריאה 4
לא ניתן ללמוד קורסים וסמינריונים שלא מהחוג לחינוך מיוחד
כתיבת תזה (מסלול א׳) (סעיף 7):
כתיבת תזה היא החובה האולטימטיבית בעבור סטודנטים הלומדים במסלול א׳. בחירה זו מחייבת התקשרות עם מנחה מתאים, טופס התקשרות עם מרצה יוגש בתחילת השנה השנייה ללימודים (ראה מסלול עם תזה לעיל), הגשה של הצעת תזה עד סוף חופשת הסמסטר של השנה השנייה ללימודי התואר. התזה תוגש לשיפוט לא יאוחר משלוש שנים מיום תחילת לימודי ה-תואר שני, להוציא מקרים בהם הסטודנט קיבל אישור להארכת לימודיו. הנחיות להגשת הצעת מחקר ונהלים להגשת התזה ניתן למצוא באתר החוג.
בחינה מסכמת למסלול ב׳ (מסלול תואר שני ללא תזה) (סעיף 7):
סטודנטים הבוחרים לעשות תואר שני ללא תזה נדרשים לעמוד בבחינה מסכמת הבוחנת את הידע והניסיון שרכשו במהלך הלימודים. בחינה זו מתקיימת אחת לשנה, בחודש נובמבר, והרשות להיבחן בה ניתנת אך ורק לסטודנטים אשר השלימו את כל שאר החובות לתואר שני, כגון בחינות, עבודות, דוחות.
נוהל ציונים
מסלול א׳
שקלול הציון לתואר שני עם תזה מחושב כדלקמן:
ציון בעבור עבודת גמר מחקרית — תזה 40%
ציון ממוצע בעבור 2 עבודות סמינריוניות 30%
ציון ממוצע בעבור שאר החובות כגון קורסים, עבודה מעשית 30%
סך הכל 100%
מסלול ב׳
שקלול הציון לתואר שני ללא תזה מחושב כדלקמן:
בחינה מסכמת 20%
ציון ממוצע בעבור 2 עבודות סמינריוניות 40%
ציון ממוצע בעבור שאר החובות, כגון קורסים, עבודה מעשית 40%
סך הכל 100%
חשוב! המשקל של כל חוב בקטגוריה מסוימת הינו ביחס ישיר למספר החובות שבקטגוריה. לדוגמה, אם במסלול א׳ על הסטודנט ללמוד 2 סמינריונים, משקלו של כל סמינריון יהיה 15% מהציון הסופי.
לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים לתואר שני יש לחפש באתר
חופשת לידה
נוהל התאמות לימודיות עקב טיפול פוריות, הריון, לידה, אימוץ או קבלת ילד למשמורת או אומנה, ניתן למצוא באתר דיקנאט הסטודנטים.
מסלולי לימוד מיוחדים
החוג לחינוך מיוחד מציע שני מסלולים מיוחדים לתואר תואר שני, מסלול אישי ומסלול מואץ לתואר שני. מסלולים אלה נוצרו במטרה לתת מענה מותאם יותר לחלק מן הסטודנטים שבחרו לעשות את התואר השני בחוג לחינוך מיוחד.
מסלול אישי:
המסלול האישי פתוח לסטודנטים אשר סיימו את לימודי תואר ראשון בציון ממוצע של 90 ומעלה ושלהם ציון עובר באנגלית ומנחה מהחוג אשר הסכים/ה להנחות אותם.
מבחינת חובות לימודים בנקודות זכות, המסלול האישי זהה למסלול א׳ הרגיל כפי שתואר לעיל. עם זאת, בשונה ממסלול א׳ הרגיל, תוכנית הלימודים במסלול האישי מתבססת על מערך של קורסים שנבנה על ידי מנחה הסטודנט, וזאת במטרה למקד את לימודיו בתחום בו הוא חפץ להתמחות ושהוא לא תחום התמחות המוצע על ידי החוג עצמו. יש לשים לב כי תוכנית הלימודים במסלול זה דורשת את אישורו של יושב ראש ועדת התואר שני.
חשוב! תעודת המוסמך שתוענק לסטודנט במסלול האישי תכלול ציון ההתמחות הספציפית שלו.
מסלול מואץ לתואר שני:
המסלול המואץ לתואר שני מאפשר לסטודנטים להתחיל ללמוד לקראת תואר שני במקביל להשלמת חובותיהם לתואר תואר ראשון בחוג לחינוך מיוחד. מסלול זה מיועד לסטודנטים שסיימו ללמוד את השנה השנייה לתואר הראשון ושהציון הממוצע שלהם הוא 90 ומעלה. המסלול מוצע עם תזה במתכונת 5 שנתית או בלי תזה במתכונת 4 שנתית.
יש לשים לב כי תוכנית הלימודים לתואר שני – שהסטודנט לומד במקביל לשנתו השלישית בתואר ראשון — תקבע על ידי החוג ובתיאום עם יושב ראש ועדת התואר שני ועם רשות הלימודים המתקדמים. פרטים נוספים על אופיו ודרישותיו של המסלול המואץ ניתן לקבל במזכירות החוג או ברשות ללימודים מתקדמים.
חשוב! סטודנטים המעוניינים להשתלב במסלול זה נדרשים לפנות למרכזת החוג לא מאוחר מה–1 באפריל של השנה השנייה של לימודיהם לתואר ראשון. הקבלה למסלול תקבע על בסיס ראיון אישי, יחד עם הישגיו של הסטודנט השנתיים הראשונות של לימודיו לתואר ראשון.
מסלול לימודי מחקר מקדים
המסלול מיועד למועמדים המבקשים להירשם ללימודי מחקר מקדים (השלמות לדוקטורט) ו/או מבקשים להשלים את עבודת הגמר (תזה).
תנאי קבלה
מועמד המבקש להירשם ללימודי מחקר מקדים והינו בעל תואר ״מוסמך״ ללא עבודת גמר, חייב למלא את התנאים הבאים:
א. בעל תואר ״מוסמך״ ללא עבודת גמר ממוסד מוכר בציון סופי של 86 לפחות ובכפוף לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים.
ב. הסכמה בכתב ממנחה אשר מסכים להנחותו בעבודת הגמר המחקרית (תזה).
דרישות המסלול
א. השלמת כתיבת עבודת הגמר המחקרית.
ב. במידת הצורך, עמידה בתכנית הלימודים אשר תוגדר על ידי הוועדה החוגית ללימודי התואר השני.
סיום הלימודים במסלול זה אינו מהווה קבלה אוטומטית ללימודי תואר שלישי ויש צורך לעמוד בכל הקריטריונים ובהליך להגשת מועמדות לפי ההנחיות להגשת מועמדות לדוקטורט.
מסלול ישיר לדוקטורט עם עבודת גמר מחקרית (תזה)
בכל התוכניות למסלול א’ קיימת גם אפשרות למסלול לימודים ישיר לדוקטורט בתום שנה א’. הקבלה למסלול זה היא על בסיס ציוני שנה א’, הסכמת מנחה, אישור ועדת דוקטורט חוגית בכפוף לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים (לימודי תואר שלישי)
http://graduate.haifa.ac.il ujhbuu
תכנית הלימודים לדוקטורט
יושב ראש ועדת דוקטורט: פרופסור מרק לייקין
תוכנית הלימודים מאפשרת קבלת תואר ״דוקטור לפילוסופיה״ (Ph.D). מטרתה להכשיר את בוגריה לעבודה במחקר, בהוראה וביישום בתוכניות חינוך וטיפול בתחום החינוך המיוחד ובתחומים נלווים.
הפרטים המלאים המעודכנים לגבי תנאי ההרשמה, תהליך הרישום והקבלה, פרטים על תוכנית הלימודים, וכן הנחיות וטפסים שונים נמצאים בדף לימודי תואר השלישי באתר החוג לחינוך מיוחד (כניסה מתוך אתר החוג-edu.haifa.ac.il/special-ed).
תמצית
להלן תמצית הדברים. עם זאת, המעוניינים בלימודי הדוקטורט בחוג לחינוך מיוחד מתבקשים להיעזר באתר לקבלת הפרטים במלואם.
על מנת להגיש מועמדות ללימודי דוקטורט יש להירשם דרך אתר ההרשמה של אוניברסיטת חיפה http://harshama.haifa.ac.il/
בנוסף, על המועמד למלא את הטפסים הנדרשים על-ידי החוג ולהגישם, יחד עם קדם-הצעת מחקר לדוקטורט, בעותק דיגיטלי למזכירות החוג. הטפסים וההנחיות נמצאים להורדה באתר החוג.
חשוב!! החוג מקיים דיון בקבלת מועמדים ללימודי תואר שלישי פעמיים בשנה, בחודשים יוני וינואר. לפיכך, יש להגיש את חומר ההרשמה עד ל-1 ביוני (לקראת סמסטר א’) ועד ל-1 בינואר (לקראת סמסטר ב’). ועדת הדוקטורט תדון במועמדים ותחליט על קבלה או דחייה. הודעה על אופי ההחלטה תישלח למועמד בסמוך למועד הדיון.
תנאי קבלה
- בקשות להתקבל ללימודים לקראת התואר דוקטור לפילוסופיה בחינוך מיוחד תתקבלנה מתלמידים שסיימו את תואר המוסמך בנושאים הקשורים לתחום דעת זה בציון משוקלל של 86 לפחות וציון של 90 לפחות בעבודת הגמר לתואר שני (תזה).
- לא ניתן להתקבל ללימודי דוקטורט ללא עבודת גמר מחקרית (תזה) במסגרת לימודי תואר שני. על תלמידים שסיימו לימודי תואר שני באוניברסיטאות בחוץ לארץ, או בשלוחות ישראליות של אוניברסיטאות זרות, לעמוד בבחינת GRE כחלק מתנאי הקבלה.
- חשוב!! ההרשמה מותנית בתיאום מוקדם עם מנחה אישי (מקרב מנחי הדוקטורט בחוג) אשר מעוניין להנחות את המועמד בנושא המיועד.
מבנה הלימודים
- משך הלימודים לתואר השלישי הוא ארבע שנים, והוא מחולק לשני שלבים: שלב מחקר א’ ושלב מחקר ב’.
- שלב מחקר א׳: משך הלימודים בשלב מחקר א’ לא יעלה על שנתיים מתחילת סמסטר הלימודים בו התקבל התלמיד (כולל חופשת הסמסטר/הקיץ). במהלך תקופת לימודים זו, ולא יאוחר מסוף השנה האקדמית הראשונה, יידרש התלמיד להשלים את הצעת המחקר, לקבל את אישור המנחה להצעה ולהגישה לעיון הוועדה החוגית, וכן לעמוד בדרישות אחרות שהוטלו עליו על ידי הוועדה החוגית.
- שלב מחקר ב׳: משך הלימודים בשלב מחקר ב’ יהיה פרק הזמן שבין סיום שלב מחקר א’ ועד ארבע שנים מתחילת הסמסטר בו התקבל התלמיד ללימודי תואר שלישי. במהלך תקופת לימודים זו, יידרש התלמיד להשלים את כתיבת עבודת הדוקטור, לקבל את אישור המנחה (והוועדה המלווה אם מונתה), אישור הוועדה החוגית, וכן להגישה לרשות ללימודים מתקדמים לצורך שיפוט.
חובות לימודים
במהלך השנה הראשונה ללימודים וכתנאי מעבר לשנה ב', יידרש/תידרש הסטודנט/ית
ליטול חלק במינימום שני מפגשים ממסגרת ההכשרה של בית ספר בלום.
סטודנט/ית אשר ייטלו חלק ב- 14 מפגשים, יוכלו לזכות בהכרה של 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, וזאת, בכפוף לאישור הוועדה ללימודי תואר שלישי ובלבד שעמד במשך הזמן הנורמטיבי ללימודים הקבוע בתקנון.
מסגרת ההכשרה של בית ספר בלום תפורסם באתר האינטרנט של הרשות ללימודים מתקדמים, בית ספר בלום:
https://graduate.haifa.ac.il/index.php/he/component/sppagebuilder/?view=page&id=17
- במסגרת לימודי הדוקטורט על התלמיד ללמוד שלושה קורסים על פי קביעת המנחה ובאישור וועדת הדוקטורט.
- המנחה יוכל לדרוש הרחבת לימודי הדוקטורט מעבר למכסת המינימום הנדרשת בסעיף 4, בהתאם לצורכי עבודת המחקר, באישור ועדת הדוקטור
- בנוסף לקורסי חובה וקורסים שבהם הסטודנט בחר יחד עם מנחה, חובתו להשתתף בפורום דוקטורנטים (ללא נקודות זיכוי) במהלך השנה השנייה והשלישית ללימודי הדוקטורט. פורום זה מתקיים מידי חודש במשך 4 שעות אקדמיות במהלך כל שנת הלימודים. ניתן להשתתף בפורום זה גם בשנים נוספות במהלך לימודי הדוקטורט.
- מומלץ כי תכנית הלימודים המאושרת על–ידי המנחה והוועדה (כולל לימודי השלמה) תושלם עד תום השנה הראשונה ללימודים.
- כל תכתובת של התלמיד עם ועדת הדוקטורט בעניינים אקדמיים חייבת להתבצע בידיעת המנחה ובאישורו בכתב.
- דרישות אקדמיות נוספות הינן בהתאם לתקנון לימודי תואר שלישי של הרשות ללימודים מתקדמים.
ועדת אתיקה
חובה לקבל אישור ועדת אתיקה להצעת המחקר שלך.
על פי החלטת הסנאט, כל הסטודנטים הכותבים עבודת גמר מחקרית (תיזה) או לדוקטורט חייבים לקבל אישור ועדת אתיקה למחקר בבני אדם.
לוח הזמנים להגשות: מיד לאחר אישור הצעת המחקר על ידי הועדה החוגית לתארים מתקדמים.
את הפניות יש להגיש בשלב זה על פי הנחיות וועדת אתיקה באתר הפקולטה:
http://edu.haifa.ac.il/index.php/he/research/ethics-committee
הפניות יוגשו לועדת האתיקה בשם ובחתימת הסטודנט והמנחה/ים. כל סטודנט ומנחה הכלולים בפנייה חייבים להציג אישור על סיום קורס אתיקה מקוון למחקר בבני אדם (פרטים באתר).
לשאלות ולסיוע במידת הצורך ניתן לפנות לגברת אורטל האס, מרכזת הועדה בדואר אלקטרוני: ohaas@univ.haifa.ac.il
לידיעתכם, במקרה של מחקרים שמתנהלים בתוך מוסדות חינוכיים של משרד החינוך, יש לפנות למשרד המדען הראשי לבירור צורך באישור מטעמם.
מלגות
- לפרטים בנושא מלגות יש לפנות לאתר הרשות ללימודים מתקדמים לקבלת פרטים.
פרטים על הליכי ומועדי הרשמה ניתן למצוא במזכירות החוג ובאתר האינטרנט:
edu.haifa.ac.il/special-ed
הלימודים לתעודת הוראה בחינוך המיוחד
יושב ראש ועדת תעודת הוראה: דוקטור ג'וי בנטוב
הלימודים לתעודת הוראה תוכננו להכשיר אנשי חינוך איכותיים המייעדים את עצמם לעבודה במסגרות השונות של החינוך המיוחד. הלימודים מכוונים לכך שידע תיאורטי עדכני יהווה תשתית לבניית תוכניות עבודה וכלי למידה עבור ילדים הנמנים עם האוכלוסיות השונות של החינוך המיוחד. כל זאת מתוך ראייה ביקורתית ופיתוח רגישות לצרכים המיוחדים המאפיינים אוכלוסיות אלו.
מבנה הלימודים
הלימודים לתעודת הוראה בחוג לחינוך מיוחד נלמדים בתוכנית חד-שנתית או דו-שנתית במסגרת שלוש תוכניות:
תעודת הוראה לתלמידי החוג לחינוך מיוחד:
תעודת ההוראה נלמדת במתכונת חד-שנתית המיועדת לבוגרי החוג או במתכונת דו-שנתית המיועדת לסטודנטים הלומדים בשנתם השלישית בחוג.
תנאי קבלה
סטודנטים שסיימו את חובותיהם לשתי שנות הלימוד הראשונות בתואר הראשון בחוג לחינוך מיוחד בציון ממוצע של 80 לפחות, כאשר תינתן עדיפות לבעלי הממוצעים הגבוהים ביותר.
ראיון אישי על פי החלטת החוג.
תעודת הוראה בתוכנית להסבת אקדמאים:
תעודת ההוראה נלמדת במתכונת דו-שנתית. התוכנית מיועדת לבוגרי תואר ראשון או לבעלי תארים מתקדמים יותר, שלא מהחוג לחינוך מיוחד באוניברסיטת חיפה, המעוניינים לקבל תעודת הוראה בחינוך המיוחד.
תנאי קבלה
סטודנטים שסיימו את לימודיהם לתואר ראשון באחד המוסדות המוכרים על ידי מועצה להשכלה גבוהה בציון ממוצע של 80 לפחות, כאשר תינתן עדיפות לבעלי הממוצעים הגבוהים ביותר.
השלמת קורסי ההשלמה בציון ממוצע של 80 לפחות. היקף ההשלמות יקבע לכל מועמד בהתבסס על לימודיו הקודמים.
ראיון אישי על פי החלטת החוג.
תעודת הוראה לסטודנטים מהחוג ללקויות למידה:
תעודת הוראה זו נלמדת במתכונת דו-שנתית והיא מיועדת לסטודנטים הלומדים לתואר שני בחוג ללקויות למידה שבפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. תנאי הקבלה לתוכנית ייחודית זו ופרטים ספציפיים הנוגעים למבנה הלימודי שבבסיסה, ניתנים בסוף תיאור תעודת ההוראה הרגילה המוצעת על ידי החוג לחינוך מיוחד.
יש לשים לב! קבלה של סטודנט ללימודי תעודת הוראה בכל התוכניות שפורטו לעיל בחוג לחינוך מיוחד תקפה לאותה שנה בלבד. כל דחייה של מימוש הקבלה מבטלת את עצם הקבלה ועל הסטודנט יהיה לעבור את תהליך הקבלה באופן חוזר במידה וירצה בכך בעתיד.
מטרת לימודי תעודת ההוראה
ללימודי תעודת ההוראה המוצעים על ידי החוג לחינוך מיוחד מספר מטרות מרכזיות שכולן כאחת מכוונות להכשרת מורים איכותיים המייעדים את עצמם לעבודה עם אוכלוסיות החינוך המיוחד. להלן עיקרי המטרות:
הכשרת מורים המייעדים את עצמם לעבוד במסגרות החינוך המיוחד השונות, לרבות עבודה עם תלמידי חינוך מיוחד המשולבים במסגרות חינוך רגילות.
הקניית כלים המאפשרים תרגום מושכל של ידע תיאורטי ותובנות פרי מחקר שיטתי, לפרקטיקה בהוראת תלמידי החינוך המיוחד.
מתן התנסות מודרכת בעבודה עם תלמידים מאוכלוסיות חינוך מיוחד ספציפיות, כגון תלמידים בעלי לקות שמיעה, תלמידים בעלי לקויות התפתחותיות, תלמידים בעלי הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות ועוד. כל זאת, מתוך מתן משוב בונה ומקצועי המכין את הסטודנט בהדרגתיות וביסודיות לעבודה עצמאית עתידית בשטח.
לימודי תעודת הוראה – השלמות
בטרם קבלתו של המועמד כסטודנט מן המניין ללימודי תעודת הוראה בחוג לחינוך מיוחד, תקבע עבורו על ידי החוג תוכנית לימודי השלמה הכוללת קורסים משני סוגים: קורסי השלמה כלליים וקורסי השלמה בהתאמה לתחומים בהתנסות המעשית והדידקטיקות שלהן הסטודנט. קורסים אלה הם בגדר תנאי קדם ללימודי תעודת הוראה והשלמתם היא בגדר חובה. עם זאת, חובת לימוד זו אינה חלה על מועמדים אשר למדו קורסי השלמה אלה במסגרת לימודי תואר ראשון.
במידה ואחד מקורסים אלו נלמדו ,יש להציג סילבוס וציון מעל 80, עד היום הראשון לפתיחת שנת הלימודים. פטורים מלימודי השלמה על סמך המסמכים יידונו עד תום השבוע הראשון ללימודים. לא יידונו בקשות לפטורים לאחר מועד זה.
שעורי ההשלמה לא נכללים במניין הנקודות של תעודת ההוראה (הן מעבר ל-38 הנקודות הנדרשות בחוג לחינוך מיוחד).
קורסי השלמה כלליים:
קורסי השלמה כלליים הנם קורסים אשר תוכניהם מעניקים ללומד ידע כללי על למידה ועל סוגיות מרכזיות באבחון והוראת ילדים עם צרכים מיוחדים.
מספר קורס שם הקורס נקודות
319.1008 מבוא לחינוך מיוחד 2
319.2155 ילדים עם צרכים מיוחדים: הגדרה ואבחון 2
319.1406 מבוא ללמידה וזיכרון: ממוח להתנהגות 2
319.2175 מבוא לשפה ותקשורת 2
קורסי השלמה לדידקטיקה:
קורסי קדם לדידקטיקות ניתנים בהתאם לדידקטיקה הנלמדת, במידה והנך בוחר/ת / משובץ/ת לדידקטיקה ללא קורס קדם הרלוונטי לדידקטיקה, יש להשלים בהתאם.
במסגרת תעודת ההוראה על הסטודנט להתנסות בשני תחומי קורסי דידקטיקה הקשורים לסוג אוכלוסייה מסוים בחינוך המיוחד, בהם הוא עתיד להתמחות. קורסי ההשלמה לדידקטיקה מהווים תנאי קדם להשתתפות הסטודנט בקורסי דידקטיקה אלה.
שם הדידקטיקה קורס השלמה נדרש מספר קורס נקודות
אוטיזם ולקויות התפתחותיות אוטיזם ומוגבלות שכלית התפתחותית 319.2503 2
הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות פסיכולוגיה אבנורמלית 319.2250 2
לקויות חושיות (לקויות שמיעה) מבוא למוגבלות שמיעה 319.1608 2
לימודי תעודת ההוראה
במסגרת לימודיו לתעודת הוראה בחוג לחינוך מיוחד על הסטודנט לצבור 38 נקודות זכות באמצעות ארבעה סוגי קורסים: קורסי בסיס חובה, קורסי בחירה, קורסי דידקטיקה ואימונים בהוראה.
הישגיו של הסטודנט יבדקו באמצעות בחינות, עבודות, חוות דעת באשר להתנסותו המעשית בשטח וכדומה, אשר ההצלחה בהם תקבע את זכאותו של הסטודנט לתעודת ההוראה.
תוכנית הלימודים המחייבת את הסטודנט הינה בהתאם לתנאים המפורסמים בשנתון הרלוונטי לאותה השנה בו נרשם ללימודיו.
יש לשים לב, סטודנטים שהתקבלו ללימודי תעודת הוראה בחוג לחינוך מיוחד מחויבים בשנת סטאז׳ בהוראה לאחר קבלת תעודת ההוראה. לפירוט התנאים והדרישות בעניין שנת ההתנסות ראה/י ״שנת התנסות״ בהמשך.
קורסי חובה:
קורסים העוסקים בסוגיות מרכזיות השוכנות בבסיס החינוך המיוחד. מטרת קורסים אלה היא להעניק כלים שיסייעו לסטודנטים בהתנסותם המעשית במסגרות החינוך המיוחד ולציידם בידע תיאורטי ודידקטי נרחב שצפוי להפוך אותם למורים איכותיים ועצמאיים בעתיד. הטבלה להלן מרכזת את קורסי בסיס החובה.
על סטודנטים הלומדים בתוכנית הדו-שנתית ובתוכנית להסבת אקדמאים לחלק את קורסי בסיס חובה בין שתי שנות הלימוד.
מספר קורס שם הקורס נקודות
319.2546 המורה וההוראה בחינוך המיוחד 2
319.2562 תכנון לימודים בחינוך מיוחד 2
318.2711 ויסות אקלים כיתה 2
קורסי בחירה:
על הסטודנט ללמוד קורסי בחירה בהיקף של 4-6 נקודות זכות. מטרת קורסי הבחירה היא לאפשר לסטודנט להרחיב את ידיעותיו בתחומים שבהם החליט למקד את לימודיו לתעודת ההוראה ומעבר לכך.
לסטודנט יתאפשר לבחור קורס מיקוד בחירה (ראה/י טבלה קורסי מיקוד בחירה) כקורס בחירה, כאשר קורס זה אינו מהווה עבורו תנאי קדם לאחד מקורסי הדידקטיקה.
מספר קורס שם הקורס נקודות
319.2557 תאוריות אישיות 2
319.2401 טכנולוגיות סיוע 2
319.2555 התמודדות המשפחה עם שילוב הילד בחינוך המיוחד 2
308.2004 אספקטים נוירו–פסיכולוגיים של למידה 4
308.2005 פסיכולוגיה קוגניטיבית 2
קורסי דידקטיקה:
מטרת קורסי הדידקטיקה הנה ללוות את הסטודנטים במהלך תקופת האימונים בהוראה, לשם יצירת שיח חינוכי מעשי בנוגע לתובנות ובעיות העולות מן העבודה המעשית בשטח ומתן משוב מושכל לסטודנט. על הסטודנט להתנסות בשתי דידקטיקות ובהתאם, ללמוד קורס השלמה במידה ולא למד. אין התחייבות מצד החוג לשבץ את הסטודנט לדידקטיקה שמבקש.
יש לשים לב, סטודנטים שלומדים את תעודת ההוראה במתכונת דו-שנתית ילמדו דידקטיקה אחת בכל שנת לימוד. לעומת זאת, סטודנטים הלומדים במתכונת החד-שנתית ילמדו את שני קורסי הדידקטיקה באותה שנת לימודים. הטבלה להלן מרכזת את קורסי הדידקטיקה.
שם הדידקטיקה קורס הדידקטיקה מספר קורס נקודות
אוטיזם ולקויות התפתחותיות תיאוריה ותצפית 319.2408 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2409 2 סמסטר ב'
הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות תיאוריה ותצפית 319.2414 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2415 2 סמסטר ב'
לקויות חושיות (שמיעה) תיאוריה ותצפית 319.2412 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2413 2 סמסטר ב'
אימונים בהוראה
מטרת האימונים בהוראה היא להפגיש את הסטודנטים עם תלמידים בעלי צרכים מיוחדים במסגרות חינוכיות מיוחדות שונות ולאפשר להם להתנסות באופן מעשי בהוראתם. אימונים אלה כוללים תצפיות בשיעורים המועברים על ידי מורים מוסמכים ומנוסים, השתתפות בישיבות צוות בבתי הספר, הכנת חומרי ועזרי למידה וניתוח סיטואציות שונות בעזרת מורה מאמן/ת.
אימוני ההוראה של הסטודנט הנם בהתאם לסוגי הדידקטיקה ששובץ, שתיים בסך הכל. היקפם של האימונים בהוראה הוא 5 שעות שבועיות בעבור כל התנסות שהן שווה ערך ל-4 נקודות זכות בכל סמסטר. סטודנטים הלומדים את תעודת ההוראה במתכונת דו-שנתית ישתתפו באימונים בהוראה בהיקף של 5 שעות שבועיות (יום אימונים אחד) בכל אחת משנות הלימוד. סטודנטים הלומדים במתכונת החד-שנתית ישתתפו באימונים בהוראה בהיקף של 10 שעות שבועיות (שני ימי אימונים) באותה שנת לימודים.
אימונים בהוראה – לתכנית החד שנתי
מספר שם הקורס נקודות
319.1411 אימונים בהוראה — תחום א׳ סמסטר א' 4
319.1413 אימונים בהוראה — תחום ב׳ סמסטר א' 4
319.1412 אימונים בהוראה — תחום א׳ סמסטר ב' 4
319.1414 אימונים בהוראה — תחום ב׳ סמסטר ב' 4
אימונים בהוראה – לתכנית דו שנתי והסבת אקדמאים (בשנה א׳+ב׳)
319.1407 אימונים בהוראה — חלק א׳ סמסטר א' 4
319.1408 אימונים בהוראה — חלק ב׳ סמסטר ב' 4
סטאז׳
שנת סטאז’ הינה דרישה מעוגנת בחוק ומהווה, יחד עם תעודת הוראה מוכרת, את התנאי לקבלת רישיון הוראה ממשרד החינוך.
לשם מילוי חובת שנת הסטאז’, על בוגר תעודת הוראה מהחוג לחינוך מיוחד לעבוד בהוראת ילדים השייכים לאוכלוסיות החינוך המיוחד וזאת בהיקף הכפוף לתנאי משרד החינוך. במהלך תקופת הסטאז’, הבוגר נתמך על ידי מורה מלווה מטעם בית הספר שתפקידו לסייע לו להיקלט במקום העבודה.
שכר עבודה בתקופת הסטאז’ הוא שכר של מורה בפועל והעבודה בתקופה זו תחשב כשנת וותק לפנסיה.
מציאת מקום עבודה חלה על בוגר תעודת הוראה. כמו-כן, במהלך שנת ההתנסות על הבוגר להשתתף במספר סדנאות באחריות המחלקה ללימודי המשך באוניברסיטת חיפה. העלויות הכרוכות בהשתתפות בסדנאות אלו חלות על הבוגר. לפרטים נוספים הנוגעים להשתתפות בסדנאות יש לפנות למחלקה ללימודי המשך (04-8240208, 04-8240868).
זכאות לקבלת תעודת הוראה
סטודנט ללימודי תעודת הוראה בחוג לחינוך מיוחד זכאי לתעודת הוראה בכפוף לעמידה בתנאים הבאים:
בעל תואר ראשון לפחות מאחד המוסדות המוכרים על ידי מועצה להשכלה גבוהה בציון ממוצע של 80 לפחות.
השלים בהצלחה את כל לימודי ההשלמה שהוטלו עליו על ידי החוג במסגרת לימודיו לתעודת הוראה בציון ממוצע של 80 לפחות, ולא פחות מ–75 בכל קורס.
השלים את כל החובות בקורסים שנדרש ללמוד כחלק מתוכנית תעודת ההוראה של החוג וזאת בציון ממוצע של 80 לפחות, ולא פחות מ-75 בכל קורס.
הציון שקיבל עבור ההתנסות בשדה הוא 80 לפחות.
חוות הדעת של מוריו ומדריכו של הסטודנט בחוג לחינוך המיוחד מעידים על כך שהוא אכן מתאים לעבוד בהוראה.
שקלול ציונים
הציון הסופי המשוקלל של הסטודנט ייקבע על פי כלל הקורסים שלמד במהלך לימודיו לתעודת הוראה בזיקה לנקודות הזכות של כל קורס.
פרסום ציונים
הפצת ציוני הבחינות והציונים הסופיים נעשית באופן אישי, לכל סטודנט, ישירות לאפליקציה ולפורטל הסטודנטים. אנא שימו לב, לא יימסרו ציונים בטלפון.
הפסקת לימודים ביוזמת החוג, במקרים הבאים:
תלמיד שנכשל פעמיים בקורס חובה.
תלמיד שנכשל פעמיים בניסיונו לעבור משנה א׳ לשנה ב׳ .
תלמיד שנכשל בשלושה או יותר מהקורסים הכלולים בתוכנית הלימודים וקורסי ההשלמה. במקרה זה, ועדת תעודת ההוראה של החוג רשאית להפסיק את לימודיו בחוג לצמיתות.
הפסקת לימודים לתקופה שמעל לשש שנים. במקרה זה הסטודנט ייחשב בפני החוג כסטודנט חדש וקורסים שהשלים בתקופת לימודיו לתעודת הוראה, בה היה סטודנט מן המניין, לא יוכרו לו עוד.
תלמיד שלימודיו הופסקו בשל כישלון בקורס חובה רשאי להירשם מחדש לחוג בתום תקופת צינון של שלוש שנים, ועליו לעמוד מחדש בתנאי הקבלה של החוג. אחרי שלוש שנים הסטודנט נחשב לסטודנט חדש וכל הקורסים שלמד לא יוכרו לו.
הפסקת לימודים ביוזמת התלמיד
א. החליט תלמיד להפסיק את לימודיו, יודיע על כך בכתב לחוגי לימודיו ולאגף מינהל התלמידים.
ב. תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים.
ג. תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה באחד מחוגי לימודיו, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים, למרות שהמשיך בלימודים סדירים בחוגו השני.
ד. אם התקופה שבין הפסקת לימודי התלמיד לבין חידושם אינה עולה על שתי שנות לימוד, הקורסים שאותם למד לפני ההפסקה יוכרו לצורך המשך לימודיו.
ה. עולה תקופת ההפסקה על שנתיים, רשאי החוג לחייב את התלמיד לחזור על קורסים שכבר שמע ונבחן בהם, וכן לחייבו בהשלמות שונות (לימודי רענון) לקראת קבלת התואר.
ו. הפסקת לימודים לתקופה שמעל לשש שנים. במקרה זה הסטודנט ייחשב בפני החוג כסטודנט חדש וקורסים שהשלים בתקופת לימודיו לתעודת הוראה, בה היה סטודנט מן המניין, לא יוכרו לו עוד.
נוכחות — ככלל, הנוכחות בקורסים הנלמדים במסגרת החוג הינה חובה, אלא אם כן, נמסר אחרת על ידי המרצה.
חופשת לידה (מתוך נוהל התאמות לימודיות עקב טיפול פוריות, הריון, לידה, אימוץ או קבלת ילד למשמורת או אומנה)
הכשרה מעשית
סטודנטית שנעדרה בשל אירוע מזכה מהכשרה מעשית, כהגדרתה בסעיף 3.4 לעיל, תוכל להשלים את שהחסירה במועד מאוחר יותר, בתיאום עם החוג בכפוף לאמור להלן.
ככל שניתן, תשלים הסטודנטית את שהחסירה כבר באותו סמסטר, בהכשרה מעשית מקבילה (קרי, תוכן לימודי זהה, הנערך לקבוצה אחרת של סטודנטים, או במועדים אחרים).
במקרים בהם לא קיימת הכשרה מעשית מקבילה זמינה, יבחן החוג, האם קיימת הכשרה מעשית דומה (קרי, הכשרה מעשית בעלת תוכן לימודי שאינו זהה, אך קרוב דיו בכדי לענות, לדעת המרצה האחראי, למטרות האקדמיות של ההכשרה) והסטודנטית תשלים את ההכשרה המעשית כבר באותו סמסטר או במועד אחר שייקבע על ידי החוג. במידה והדבר לא אפשרי, הסטודנטית תצטרך להשלים את לימודיה בשנה העוקבת.
ארוע מזכה: סטודנטית בשמירת הריון וטיפולי פוריות
תוכנית לימודים לתעודת הוראה לסטודנטים מהחוג ללקויות למידה
מטרת הלימודים: הלימודים לתעודת הוראה בתוכנית זו מיועדים לסטודנטים הלומדים לתואר בחוג ללקויות למידה בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. מטרת לימודים אלה הינה להכשיר סטודנטים אלה לעבודה בהוראת תלמידים עם לקויי למידה המשולבים במסגרות חינוכיות רגילות.
תעודת ההוראה נלמדת במתכונת דו-שנתית. היא מיועדת לסטודנטים הלומדים בשנתם השנייה ומעלה לתואר שני בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה או לבוגרי חוג זה, המעוניינים לקבל תעודת הוראה בחינוך המיוחד. תעודת הוראה זו כוללת התנסות ולימוד של שתי דיסציפלינות, כאשר המיקוד באחת מהן הוא על הוראת ילדים בעלי לקות למידה.
תלמידים מהחוג ללקויות למידה נדרשים ללמוד תוכנית ליבה בחוגם, תוכנית אשר כוללת קורסים תיאורטיים ופרקטיים הקשורים לעבודה פרטנית עם ילדים לקויי למידה. התכנים וההתנסויות שנרכשים במסגרת קורסים אלה, בחלקם, חופפים באופן משמעותי לתכנים והתנסויות המועברות בקורסים שעליהם מתבססת תעודת ההוראה של החוג לחינוך המיוחד. בשל כך, תעודת ההוראה המוצעת לסטודנטים מהחוג לליקויי למידה נשענת על תוכנית לימודים מצומצמת בהיקפה. הדגש בתוכנית זו הינו בעיקר על תכנים והתנסויות החסרים בתוכנית הליבה שאותה הסטודנטים לומדים בחוג לליקויי למידה.
יש לשים לב, כי הצמצום שבנידון מתייחס לכמות הקורסים ולסוג ההתנסות המעשית הנדרשים מהסטודנט לשם קבלת תעודת ההוראה בלבד והוא אינו נוגע למבנה הכללי של תעודת ההוראה והדרישות העולות ממנו (ראה/י תוכנית תעודת הוראה לעיל).
תנאי קבלה
סטודנטים מן המניין לתואר שני בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה בשנה השנייה של לימודיהם או בוגרי חוג זה.
ציון ממוצע של 85 לפחות בקורסים הדיסציפלינריים הנלמדים בחוג ללקויות למידה.
חובות שמיעה: חובות השמיעה הנדרשים לקבלת תעודת הוראה במתכונת תוכנית זו מתחלקים לשנים, חובות שמיעה בחוג לחינוך מיוחד וחובת שמיעה בחוג לליקויי למידה.
חובות שמיעה בחוג לחינוך מיוחד
מספר קורס שם הקורס נקודות
319.2155 ילדים עם צרכים מיוחדים: הגדרה ואבחון 2
319.2546 המורה וההוראה בחינוך מיוחד 2
319.2403 ניהול וניווט כיתה בחינוך מיוחד 2
דידקטיקה ואימונים בהוראה
לימודי תעודת הוראה בתוכנית המיועדת לסטודנטים מהחוג ללקויות למידה כוללים דידקטיקה ואימונים בשתי דיסציפלינות. דיסציפלינה אחת הינה ההתנסות בהוראה פרטנית וקבוצתית של תלמידים ליקויי למידה במסגרות רגילות. הפרקטיקום הקליני המתלווה להתנסות זו במסגרת לימודי התואר השני בחוג ללקויות למידה, מוכר כמילוי הדרישה לדידקטיקה ואימונים בהוראה בעבור דיסציפלינה אחת.
על הסטודנט ללמוד ולהתנסות בדיסציפלינה אחת נוספת מבין ארבע הדיסציפלינות אותן מציע החוג לחינוך מיוחד. מידע בנוגע לדיסציפלינות אלו, לרבות חובת ההשלמות, האימונים בהוראה והדידקטיקה המתלווה להתמחות בהן מפורט כחלק מהצגת תעודת ההוראה הרגילה לעיל (ראה/י סעיפי קורסי השלמה לדידקטיקה, קורסי דידקטיקה ו–אימונים בהוראה).
יש לשים לב, החוג לחינוך מיוחד אינו מתחייב לכלול תלמידים מהחוג לליקויי למידה תחת התנסות דיסציפלינארית ודידקטיקה אחת, אלא יעשה כך במידת האפשר ובכפוף לצרכים של הסטודנטים המבקשים לעשות תעודת הוראה בחוג כולו.
שם הדידקטיקה קורס הדידקטיקה מספר קורס נקודות
אוטיזם ולקויות התפתחותיות תיאוריה ותצפית 319.2408 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2409 2 סמסטר ב'
הפרעות רגשיות ובעיות התנהגות תיאוריה ותצפית 319.2414 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2415 2 סמסטר ב'
לקויות חושיות (שמיעה) תיאוריה ותצפית 319.2412 2 סמסטר א'
תיאוריה ומעשה 319.2413 2 סמסטר ב'
אימונים בהוראה – בשנה השנייה
319.1415 אימונים בהוראה — חלק א׳ סמסטר א' 4
319.1416 אימונים בהוראה — חלק ב׳ סמסטר ב' 4
חובות שמיעה מהחוג ללקויות למידה
מספר שם קורס נקודות
319.2255 *קורסים מוכרים מהתכנית של לקויות למידה 6
319.2222 ההתנסות בהוראה פרטנית וקבוצתית של תלמידים 6
319.2256 קורסים קליניים בלקויות למידה 8
* ליקויי למידה (הכרה בפרקטיקום הקליני שנלמד בחוג ללקויות למידה) ובאחריות החוג ללקויות למידה
** קורסים אלו נלמדים כקורסי חובה במסגרת התואר השני בחוג ללקויות למידה ויוכרו כמילוי חלק מחובות הלימוד לתעודת הוראה בחינוך המיוחד.
תנאי מעבר משנה א׳ לשנה ב׳
סטודנטים הלומדים במסגרת תוכנית זו זכאים לעבור משנה א׳ לשנה ב׳ במסגרת לימודי תעודת הוראה רק כאשר מילאו את התנאים הבאים:
הסטודנטים סיימו את לימודיהם בחוג לליקויי למידה כנדרש.
הציון בקורסים שלמדו במסגרת לימודי תעודת ההוראה הוא 80 לפחות.
זכאות לקבלת תעודת הוראה:
א. השלים את כל החובות בקורסים שנדרש ללמוד כחלק מתוכנית תעודת ההוראה של החוג וזאת בציון ממוצע של 80 לפחות, ולא פחות מ–75 בכל קורס.
ב. הציון שקיבל עבור ההתנסות בשדה הוא 80 לפחות.
ג. חוות הדעת של מוריו ומדריכו של הסטודנט בחוג לחינוך המיוחד מעידים על כך שהוא אכן מתאים לעבוד בהוראה.
ד. מתן תעודת ההוראה מותנה בסיום בהצלחה של הלימודים בחוג ללקויות למידה, כולל לימודי ספח קליני. שכן תוכנית זו לוקחת בחשבון קורסים שנלמדים במסגרת החוג ללקויות למידה לתואר שני.
סטודנט/ית שמסיים/ת בחוג ללקוית למידה ללא ספח קליני, ידרש להשלים תחום נוסף של אימונים בהוראה ודידקטיקה, וקורס השלמה בתאמה.
על הסטודנט/ית להודיע לחוג לחינוך מיוחד, על כל שינוי בלימודי התואר השני בלקויות למידה. כל שינוי ייבדק בחוג ויוחלט על למידה של קורסים בהתאם להחלטת החוג לחינוך מיוחד.
סטאז׳
בהתאם לחוק, סטודנטים הלומדים במסגרת תוכנית זו לתעודת הוראה מחויבים לשנת סטאז׳. סטאז׳ זה, יחד עם תעודת הוראה המוענקת להם על ידי החוג לחינוך מיוחד, מהווה את התנאי לקבלת רישיון הוראה ממשרד החינוך. פרטים לגבי הדרישות והתנאים המתלווים לשנת הסטאז׳ מפורטים בסעיף ׳סטאז׳׳ במסגרת תיאור תעודת ההוראה הרגילה לעיל.