224 מדעים גיאו–ימיים
מדעים גיאו-ימיים
על שם דוקטור משה שטראוס
חוג לימודים לתואר מוסמך האוניברסיטה M.Sc.
ולימודים לתואר דוקטור לפילוסופיה
ראש החוג: פרופ' רויטל בוקמן
(שפת ההוראה אנגלית)
חברי הסגל האקדמי
פרופסור מן המניין: פרופסור ברק חרות.
פרופסור חבר: פרופסור בוריס כצנלסון (אמריטוס), פרופסור יצחק מקובסקי, פרופסור ניקולס וולדמן, פרופסור מייקל לזר, פרופסור רויטל בוקמן
מרצה בכיר: דוקטור יואב להן, דוקטור בוורלי גודמן-צ’רנוב, דוקטור רגינה כצמן.
מרצה: דוקטור מור כנרי.
מזכירות החוג
מנהלנית החוג: גברת ענת אוברלנדר
שעות הקבלה: ימים א׳-ה׳, בין השעות 12.00-10.00
טלפון: 04-8288794
פקס: 04-8288267
דואר אלקטרוני: margeo@univ.haifa.ac.il
כתובת החוג באינטרנט: http://marsci.haifa.ac.il/index.php/he/dept/margeo
הלימודים לתואר מוסמך האוניברסיטה (M.Sc)
יושב ראש הוועדה החוגית לתואר שני: ד"ר יואב להן
מבוא
הלימודים והמחקר בחוג מתמקדים בתופעות ותהליכים במרכיב הדומם בסביבה הימית, מגוף המים דרך קרקעית הים ועד לתת הקרקע הימי. בנוסף, מתקיימים שיתופי פעולה בנושאים משיקים כגון ביולוגיה ימית, ניהול סביבה והנדסה ימית. התחומים הימיים המודגשים במהלך התואר כוללים בין היתר: גיאולוגיה, גיאוכימיה, גיאופיסיקה, אוקיאנוגרפיה, מיפוי, חישה מרחוק, גיאודינמיקה, סדימנטולוגיה ימית וחופית, פלאואקלים, אוקיאנוגרפיה גיאוכימית, ופלאואוקיאנוגרפיה. תוכנית הלימודים מדגישה את התמקצעות הסטודנטים במגוון תחומים אלו תוך הבנת תחומי הפיסיקה, המתמטיקה והמחשוב עליהם הם מבוססים. בד בבד תוכנית זו משולבת בתכניות הלימודים הרב תחומיות במסגרת הכוללת של בית הספר למדעי הים על שם ליאון צ׳רני. הסטודנטים בחוג משתתפים בהפלגה לימודית, ובמשך לימודיהם רוכשים מיומנות נרחבת ויישומית בשיטות וגישות המחקר המתקדמות ביותר. במהלך התואר רוכשים הסטודנטים מיומנויות מקצועיות בתפעול משאבי החוג הכוללים מכשור דיגום גיאולוגי וגיאופיסי בים ובמעבדות, מעבדות מחשוב מתקדמות המצוידות בתוכנות המובילות בתעשייה לעיבוד וניתוח נתונים גיאופיסיקליים וגיאולוגיים, מעבדות סדימנטולוגיה וניתוח פטרולוגי, ומעבדות מידול וחישה מרחוק.
דרישות קבלה
- בוגרי תואר ראשון במדעים (B.Sc.) בגיאולוגיה, בגיאופיסיקה, במדעי הים, או במדעים הקשורים לתחומים אלה ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל. דרישות הקדם לחוג הינן ברמת ידע של בוגר תואר ראשון במדעי הטבע. הידע הנדרש הוא בתחומים הבאים: מתמטיקה, פיסיקה, כימיה, גיאולוגיה, אטמוספירה, אנגלית, מחשב.
- ציון סופי משוקלל 80 לפחות בכל אחד מהחוגים הנלמדים לתואר ראשון.
- קורות חיים של המועמד.
- מכתב הצהרת כוונות מחקר בו מפורטים כיווני המחקר המעניינים את המועמד, תוכנית כללית למחקר והרקע הרלוונטי של המועמד\ת למחקר זה (500-750 מילים).
- גיליון ציונים רשמי מתארים קודמים.
- מועמדים מתאימים יוזמנו לראיון אישי.
- מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחוץ לארץ וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת GRE. פרטים נוספים על מבחן הGRE ניתן למצוא בתקנון לימודי תואר שני ובאתר https://www.ets.org/gre
- במקרים בהם שפת האם אינה אנגלית והלימודים במוסד הלימודים הקודם לא נערכו באנגלית: נדרש אישור פטור רשמי מאנגלית שנתקבל במהלך לימודי התואר הראשון, או פטור רשמי המבוסס על תוצאת המבחן הפסיכומטרי. במידה ולא מוצג אחד מהאישורים הללו נדרש ציון TOFEL מינימלי של 550 (מבחן כתוב), 213 (מבחן ממוחשב) או 80 (מבחן מקוון).
לפני תחילת ללימודיו יידרש התלמיד להתקשר עם מנחה פוטנציאלי (חבר סגל בחוג) ולסכם עמו את נושא המחקר. הודעת המנחה על נכונותו להנחות את הסטודנט במחקר להכנת התיזה שלו עד תום הסמסטר הראשון ללימודים, תהווה תנאי להמשך הלימודים בחוג.
לימודי השלמה
מועמדים בוגרי תואר ראשון במקצועות אחרים או שחסרים להם חלקים מהידע הנדרש, יוכלו להתקבל ללימודים בחוג במעמד ״על תנאי״ על פי החלטת הועדה החוגית ללימודי התואר השני, בתנאי שישלימו את הידע החסר עד סוף שנת הלימודים הראשונה. הוועדה החוגית ללימודי תואר שני תקבע את תוכנית ההשלמה לכל סטודנט בהתאם לרקע האקדמי שלו ולדרישות המחקר. סיום לימודי ההשלמה בציון ממוצע 85 ומעלה יהווה תנאי להמשך הלימודים בחוג.
ציון מעבר בקורסי החובה הקבועים במערכת השנה הראשונה, על כל מטלותיהם, בציון ממוצע של 80 לפחות.
תוכנית הלימודים
תכנית הלימודים והמחקר בתוכנית המוצעת מכסים מגוון תחומי הגיאולוגיה, הגיאוכימיה, הגיאופיסיקה הימית והאוקיאנוגרפיה בתחומים העיקריים הבאים: גיאופיסיקה, מיפוי, חישה מרחוק, גיאודינמיקה, סדימנטולוגיה ימית וחופית, פלאואקלים, פלאואוקיאנוגרפיה. תוכנית הלימודים מדגישה רב תחומיות במסגרת הכוללת של בית הספר למדעי הים על שם צ׳רני.
הגשת הצעה לעבודת גמר מחקרית (תיזה)
על הסטודנט להגיש את הצעת התזה עד תום הסמסטר השני ללימודיו ולא יאוחר מתחילת הסמסטר שלישי.
הצעת התזה תישפט על ידי בוחנים ותקבל ציון.
ציון זה לא ידווח בגליון הציונים ולא ישוקלל בממוצע הציונים הסופי לתואר ו/או לתיזה.
היקף הלימודים
הלימודים מתנהלים במסלול א׳ בלבד, הכולל כתיבת עבודת גמר מחקרית (תיזה). הלימודים בחוג נפרסים על פני שתי שנות לימוד (לא כולל לימודי השלמות) במשך חמישה ימי לימוד בשבוע. מרבית קורסי החובה יתקיימו במשך שנת הלימודים הראשונה וירוכזו במידת האפשר בשלושה ימי לימוד בשבוע. במהלך השנה הראשונה תיערך הפלגה לימודית, בה ההשתתפות היא חובה. הפלגה זו תשמש סדנא של מספר קורסים והנתונים שיאספו בה יעובדו במסגרתם. כתנאי ליציאה לסיורים הלימודיים ולהפלגה הלימודית, המהווים חלק מחובות קורסי החובה, נדרשים התלמידים להמציא אישור רופא לכך שהם כשירים מבחינה רפואית לצאת לסיורים.
היקף הלימודים בתכנית הינו 36 שעות שבועיות סמסטריאליות על פי הפירוט הבא:
א. קורסי חובה בהיקף של 14 שעות שבועיות סמסטריאליות.
ב. קורסי בחירה בהיקף של 16 שעות שבועיות סמסטריאליות, שייבחרו לפי ההנחיות הבאות:
- לפחות 8 שעות שבועיות סמסטריאליות מלימודי הבחירה במדעים גיאו-ימיים.
- יתר הנקודות מלימודי הבחירה הנוספים או מבין לימודי בחירה רב תחומיים יקבעו בתיאום עם מנחה עבודת הגמר המחקרית ויושב ראש הוועדה החוגית ללימודי תואר שני. התלמיד יוכל לבחור קורסי בחירה מעבר לקורסים המפורטים: בפקולטות השונות של אוניברסיטת חיפה, במכון הבין-אוניברסיטאי באילת, בטכניון, באוניברסיטה אחרת בארץ או בחוץ לארץ. בחירת הקורסים תעשה בהסכמת מנחה עבודת הגמר המחקרית ויושב ראש הוועדה החוגית ללימודי תואר שני.
- השתתפות חובה בהפלגת הלימודית, בסמינרים החוגיים והבית ספריים.
- קורס עבודת מחקרית (תזה) בהיקף של 6 שש"ס.
הציון הסופי יורכב כדלקמן:
30% – ציוני הקורסים, כולל עבודה סמינריונית
40% – עבודת הגמר המחקרית (תיזה)
30% – בחינת הגנה על התיזה (הבחינה תיערך בעל-פה)
הלימודים לתואר דוקטור לפילוסופיה (Ph.D)
יושב ראש הוועדה החוגית לתואר שלישי: פרופ' מייקל לזר
תכנית הלימודים לתואר שלישי במדעים גיאו-ימיים משלבת מחקר עצמאי, כתיבת עבודת דוקטורט והשתתפות בקורסים מתקדמים. בוגרי התכנית משתלבים בפיתוח התשתית המדעית והטכנולוגית של ישראל על-ידי מחקר ופיתוח מקצועי בתחום הגיאולוגיה, הגיאופיזיקה והסביבה הימית, לגופים תעשייתיים, בעיקר בתחום הנפט והגז, גופי ממשל, מערכת הביטחון, גופי שמירת הטבע ומערכת החינוך.
תנאי קבלה
למסלול יתקבלו תלמידים מצטיינים בעלי תואר שני (M.Sc. או תואר מקביל) במסלול עם כתיבת תזה במדעי כדור הארץ, גיאולוגיה, גיאופיסיקה, מדעי הים, מדעי הסביבה או במדעים הקשורים לתחומים אלה, ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחוץ לארץ. תלמידים מצטיינים בעלי תואר שני מתחומים אחרים אשר יעמדו בתנאי הקבלה, יחויבו בלימודי השלמה לפי החלטת הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי. יתקבלו תלמידים בעלי ציון ממוצע כללי של 90 לפחות לתואר מוסמך, כאשר הציון על עבודת התזה הוא 90 לפחות. תלמידים שמאמר ממחקר המוסמך שלהם התפרסם (ושהם רשומים עליו כמחבר ראשון) או כתב-יד שנשלח לפרסום בכתב-עת מדעי בינלאומי, יזכו לעדיפות.
תכנית המחקר והלימודים
משך תכנית המחקר והלימודים יהיה ארבע שנים. לקבלת התואר ״דוקטור לפילוסופיה״ ידרשו התלמידים למלא את התנאים הבאים:
א. מנחה ונושא מחקר
תלמידים העומדים בקריטריונים לקבלה, ידרשו להתקשר עם מנחה פוטנציאלי (חבר סגל בדרגת מרצה בכיר ומעלה עם קביעות באוניברסיטת חיפה). קבלה לדוקטורט תלויה בהודעה של המנחה על נכונותו להנחות את הסטודנט ולדאוג לצרכי המחקר שלו. כחלק מהצגת המועמדות, על הסטודנט להגיש לוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי תקציר של תכנית המחקר (הצהרת כוונות) שיכלול הצגה של שאלת המחקר העיקרית ושל שיטות המחקר העומדות לרשותו לפתרונה.
ב. קורסים וסמינריונים
במהלך לימודי הדוקטורט יחויב כל תלמיד בלימודי החובה בהיקף של (8 שעות שבועיות סמסטריאליות). כמו כן, על הסטודנט להשתתף בסמינריון החוגי לכול אורך לימודיו, בו מתארחים מרצים מאוניברסיטאות אחרות בארץ ובחוץ לארץ. הקורסים יבחרו מרשימת הקורסים המוצעת על ידי החוג בתאום עם המנחה הישיר ובהתאם לתחום המחקר. במקרים מסוימים הסטודנט יוכל ללמוד קורס באוניברסיטה אחרת או קורס מקצועי באישור הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי והדיקן ללימודים מתקדמים. תלמיד אשר לא למד קורס כתיבה מדעית או לא פרסם מחקר בכתב עת בינלאומי במהלך אחד מהתארים הקודמים יחויב לקחת את הקורס, אך זה לא יחשב כחלק מהשעות לקראת התואר. במידת הצורך יחויבו התלמידים בלימודי השלמה (מעבר למספר השעות שבועיות סמסטריאליות הנדרשים להשלמת התואר) שיקבעו על ידי הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי של החוג על פי המלצות המנחה הישיר, זאת על פי תחום המחקר ולימודיהם הקודמים.
במהלך השנה הראשונה יהיו התלמידים במעמד של תלמידי מחקר שלב א׳. עם הגשת הצעת המחקר ולא יאוחר מסוף שנת הלימודים הראשונה, תמנה הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי את הוועדה המלווה לכל דוקטורנט.
במהלך השנה הראשונה הסטודנט צריך להגיש הצעת מחקר מפורטת המכילה סקירת ספרות והקדמה, היפותזת ושאלות מחקר, פרוט שיטות העבודה שיעשה בהם שימוש, ואם קיימות, תוצאות ראשוניות. הצעת המחקר תלווה בהצגת לוח זמנים. תכנית המחקר תהיה מקורית ובעלת סיכוי סביר לקידום הידע וההבנה בתחום הנחקר.
הצעת המחקר תיבדק על-ידי הוועדה המלווה ותאושר על ידי הוועדה החוגית לתואר שלישי. על הסטודנט להיבחן על הצעת המחקר שלו בפורום המנחים, הועדה המלווה ונציג הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי. לאחר אישור הועדה החוגית יעבור הסטודנט למעמד של תלמידי מחקר שלב ב׳.
ד. ביצוע המחקר ודוח התקדמות
כל תלמיד לתואר שלישי חייב להגיש לוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי דוח התקדמות שנתי מאושר על ידי המנחה/ים בראשית כל שנת לימודים. עותק מן הדוח יישלח אל הרשות ללימודים מתקדמים ולוועדה המלווה.
ה. הגשת עבודת דוקטור לשיפוט
עם סיומו, יסוכם המחקר באחת משתי הדרכים הבאות:
(1) עבודת דוקטורט פרסומים בהתאם לתקנון לימודי תואר שלישי.
(2) חיבור רגיל. במקרה כזה לא יכלול החיבור יותר ממאה חמישים עמודים (לא כולל נספחים).
כחלק מהדרישות לקבלת דוקטורט, ובמהלך תהליך השיפוט, על הסטודנט להציג את עבודתו בהרצאה בסמינר החוגי.
ו. שיפוט עבודת הדוקטור
לאחר אישור הגשת העבודה לשיפוט על ידי הגורמים המוסמכים לכך, תועבר עבודת הדוקטור לרשות ללימודים מתקדמים להמשך הליך השיפוט בהתאם לתקנון תואר שלישי.
מסלול לימודים ישיר לדוקטורט
מסלול לימודים זה מיועד לתלמידים מצטיינים, בעלי תואר בוגר בציון של לפחות 90 שיש ברצונם להמשיך ברצף לקראת לימודי דוקטורט ושהחוג רואה בהם מועמדים ללימודי תואר שלישי.
המעבר למסלול ישיר לסטודנטים הנמצאים כבר בתוכנית לתואר שני יתבצע בסוף השנה הראשונה של לימודי ה-M.Sc. ובתנאי שהתלמיד השלים קורסים בהיקף של 13שעות שבועיות סמסטריאליות לפחות וסיים בציון משוקלל של לפחות 90. במקרה זה, הצעת המחקר לתואר שלישי תוגש לא יאוחר מתחילת הסמסטר הרביעי ללימודים. עם אישור הצעת המחקר ועמידה בכל החובות המפורטות לסטודנט במסלול הרגיל כולל השלמת סך הכל 26 שעות שבועיות סמסטריאליות, יעבור התלמיד למעמד של דוקטורט שלב ב׳ ויחולו עליו חובות הלימוד כמפורט בסעיף א׳ לעיל (שאר הפרטים בהקשר למסלול זה ניתן לראות בתקנון לימודים מתקדמים).
תלמיד המעוניין להפסיק את לימודיו בשלב המוסמך של מסלול הישיר לדוקטורט, ולהשלים את לימודי המוסמך במסלול א' או ב', יהא רשאי לעשות זאת ובלבד שזכאותו לתואר שני במסלול הישיר טרם אושרה. במקרה זה על התלמיד יהיה להשלים את מכסת הלימודים ושאר החובות הנדרשים לקבלת התואר השני במסלול א' או במסלול ב', לפי העניין
Marine Geosciences
Dr. Moses Strauss Department of Marine Geosciences
Leon H. Charney School of Marine Sciences
M.Sc. Program
Head of the Department: Prof. Revital Bookman
(Language of Instruction is English)
Academic staff:
Full Professors: Prof. Barak Herut
Associate Professors: Prof. (Emeritus) Boris Katznelson, Prof. Yizhaq Makovsky, Prof. Michael Lazar, Prof. Revital Bookman, Prof. Nicolas Waldmann
Senior Lecturers: Dr. Yoav Lehahn, Dr. Beverly Goodman Tchernov, Dr. Regina Katzman.
Lecturers: Dr. Mor Kanari.
Administrative Staff:
Administrative Director:
Mrs. Anat Overlander
Office Hours: Sunday-Thursday 10:00-12:00
Tel: 04-8288794
Fax: 04-8288267
email: margeo@univ.haifa.ac.il
Departmental website: http://marsci.haifa.ac.il/margeo
M.Sc. Studies
The program is part of the general interdisciplinary framework of the Leon Charney School of Marine Sciences. Studies and research in the Department focus on phenomena and processes in the marine environment from the water body, through the seafloor and to the deep subsurface. Topics include: geology, geochemistry, geophysics, oceanography, mapping, remote sensing, geodynamics, marine and coastal sedimentology, paleoclimate, geochemical oceanography and paleoceanography. Students focus on this wide range of topics while developing understanding in physics, mathematics and computer science. Students participate in a research cruise and throughout their studies, obtain broad and applicable skills in the most advanced methods of research. Facilities include equipment for marine geological and geophysical sampling, computer laboratory equipped with state of the art programs used by the industry for processing and interpretation of geophysical data, modeling and remote sensing, and laboratories for sedimentology, petrology and micropaleontology.
Admission Requirements and Prerequisites
Accredited B.Sc. degree from a recognized academic institution in geology, geophysics, marine science, engineering or other related sciences (complementary studies may be required). Department pre-requisites are on the level of a B.Sc. in geology. Basic knowledge of science in the following areas is required: Mathematics, Physics, Chemistry, Geology, Atmosphere, English and Computers.
A minimum final grade of 80 or equivalent in the relevant undergraduate degree is necessary.
Candidate's Curriculum Vitae.
Research statement goals and aims of the planned research (500-750 words) including general description and relevant experience of the candidate.
Official diploma and grade transcripts from previous degrees.
To be accepted to the program, the student is obligated to find an advisor from the members of the academic staff of the department and agree on a research subject.
TOEFL Scores: Candidates who are not native speakers of English or have not previously studied at an institution of higher education where the language of instruction is English, must submit official TOEFL scores or equivalent. The minimum TOEFL score required for admission is 89 on the internet-based test. Other proofs of proficiency in English will be considered.
Suitable applicants will be interviewed.
Completion studies
Students who have completed undergraduate studies in other topics and who lack the basic knowledge required for program may be accepted conditionally to graduate studies in the Department. This is dependent on the decision of the Departmental M.Sc. Committee and under the condition that the candidate completes the gap in knowledge by the end of the first year of studies. The committee will adjust a personal complementary study program according to the student’s academic background and research subject requirements. Finishing the complementary studies with a minimal grade of 85 is a condition for continuing the graduate studies program in the Department.
Terms of continuing from first year to second year of studies:
The student must submit the thesis proposal by the end of the second semester of his/her studies and no later than the beginning of the third semester.
The thesis proposal will be judged by examiners and will receive a grade.
This grade will not be reported on the grade sheet and will not be weighted in the final grade average for the degree and/or thesis.
Minimal final weighted grade of obligatory courses of the first year is 80.
Program Structure
The program covers a wide range of areas dealing with geology, geochemistry, marine geophysics and oceanography in the following topics: geophysics, mapping, remote sensing, geodynamics, marine and coastal sedimentology, paleoclimate and paleoceanography. The program reflects the interdisciplinary nature of the Charney School of Marine Sciences.
The program consists of a thesis track (Track “A”) only and is spread over two years (excluding completion studies) and five days a week. Most of the obligatory courses can be completed during the first year and will be concentrated, if possible, to three days a week. A mandatory student cruise will be conducted during the first year. Data collected during the cruise will be used as test cases in the different courses.
The program is composed of 36 semestrial hours as detailed below:
Core courses (obligatory) – 14 semestrial hours. As part of the obligatory courses.
Elective courses – 16 semestrial hours to be chosen in accordance to the proposed research area. Additional courses may be chosen from those offered by the different faculties within the University of Haifa, the Inter-University Institute (IUI) in Eilat, the Technion and other universities in Israel and abroad. Thesis advisor’s approval for electives, as well as that of the head of the M.Sc. committee, is mandatory. A minimum of 8 semestrial hours from within the Department of Marine Geosciences is needed.
Obligatory participation in the Student Research Cruise, Departmental and School-wide Seminars and Colloquium.
As a condition for participating in the educational excursions and cruises, which are an integral part of the compulsory coursework, all student must present a medical authorization letter confirming their physical ability to participate in such event.
Final Grade Composition
30% – Courses work (including two seminar works)
40% – Research based thesis
30% – Thesis defense oral examination)
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.