הגלריה לאמנות
גברת רותי דירקטור, אוצרת ומנהלת האוספים
גברת מיכל זהבי, מרכזת
הגלריה לאמנות נוסדה בשנת 1978 על ידי פרופסור אברהם קאמפף. והיא ממוקמת בבנין הראשי של האוניברסיטה.
מאז היווסדה הוצגו בגלריה למעלה ממאה תערוכות, רובן של אמנות ישראלית עכשווית. לצד תערוכות קבוצתיות העוסקות בנושאים העומדים במוקד השיח האמנותי, הוצגו תערוכות של אמנים צעירים ואמני דור הביניים ולעיתים גם אמנים בינלאומיים.
אוצרת הגלריה הראשונה היתה האמנית אילנה סלמה אורתר. אחריה שמש כאוצר הגלריה סנפורד שיימן, היסטוריון אמנות אמריקאי. פרופסור אבישי אייל, צייר וחבר הסגל של החוג לאמנות היה אוצר הגלריה בין השנים 2005-2000 .
באוקטובר 2005 נכנסה לתפקידה כאוצרת הגלריה רותי דירקטור, מרצה בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה.
מטרתה של הגלריה להיות במה דינמית להצגת אמנות עכשווית.
הגלריה מהווה חלל תצוגה פעיל ורלוונטי, אשר נגיש קודם כל לסטודנטים, ובמיוחד חיוני לסטודנטים לאמנות. הנוכחות של גלריה פעילה בתוך כתלי הקמפוס מאפשרת לסטודנטים לאמנות מגע ישיר וקרוב עם עשייה אמנותית.
הגלריה נגישה לסטודנטים אבל מושכת גם מבקרים מחוץ לאוניברסיטה. תושבי חיפה והאיזור הם הקהל המיידי אליו פונה הגלריה, מתוך תקווה לייצר קהל צופים הולך וגדל הקשוב לאתגרים ולהפתעות שמציבה אמנות עכשווית.
כגלריה אוניברסיטאית, הגלריה רואה לעצמה מטרה להתייחס להיבטים עקרוניים של האמנות העכשווית. התערוכות המוצגות בגלריה נוגעות בנושאים שעל סדר היום האמנותי, מה שהופך את הגלריה לחלל תצוגה המתפקד כסוג של מעבדת מחקר קטנה ביחס לחומרים שבשטח.
בשלוש השנים האחרונות הוצגו בגלריה התערוכות הקבוצתיות – ״לא לבד״, ״מספרי סיפורים״, ״ללא כותרת״, ״נא ומבושל״, ״בואה יופי״, ״קליק, גרר.. קליק, גררר… מחווה למקרן השקופיות״. לצידן הוצגו שתי תערוכות יחיד לאמנים צעירים בולטים – ״מאיזו גלקסיה מטורפת, היא שואלת״ (תערוכת יחיד לאמנית חן שיש), ו״מראי מקום״ – תערוכת יחיד לגל וינשטיין שהיוותה גם מעין הצעה להכלאה לא שגרתית בין עבודה מונומנטלית שנעשתה במיוחד לחלונות הגלריה לבין מראי המקום האמנותיים שלה. כל התערוכות – הקבוצתיות רבות המשתתפים, הקבוצתיות המצומצמות יותר ותערוכות היחיד – נוגעות בהיבטים ובמאפיינים שונים של האמנות העכשווית.
פתיחות התערוכות מלוות בדרך כלל במיצגים של אמנים צעירים, בהרצאות קצרות או במופעים מיוחדים הקשורים לאופי התערוכה. לתערוכות נילווים קטלוגים, אירועים של שיח גלריה וימי עיון.
בשנה האחרונה הגלריה נפתחה גם בשבתות מתוך מטרה להרחיב את קהל המבקרים מחוץ לאוניברסיטה. אירועי שיח הגלריה בשבתות אכן משכו קהל והוכתרו כהצלחה.
השנה קיימה הגלריה פרויקט מיוחד בשיתוף עם החוג לאמנות – ״הישרדות בגלריה״. מדובר בפרויקט בן עשרה ימים במהלכו התחלקו הסטודנטים לארבע קבוצות והתבקשו להקים תערוכה. אמנים אוצרים קיימו הרצאות וסדנאות בגלריה, צוות שופטים הוזמן לבחור את הקבוצה המנצחת. זה היה פרויקט ניסיוני, והוא הסתבר, למרבה השמחה, כבעל חשיבות עצומה לסטודנטים לאמנות.
האוספים:
הגלריה לאמנות מנהלת את אוספי האמנות של האוניברסיטה הכוללים כ-1000 פריטים.
האוסף הגדול ביותר הוא של אמנות המאה העשרים ובו ציורי שמן, אקריליק, עבודות על נייר, צילומים ופסלים של אמנים ישראלים, אמריקאים ואירופאים. במרכז האוסף כמאה ושלושים יצירות של אמנים יהודים שנספו בשואה, מתנת דוקטור אוסקר גז מז׳נבה, שוויץ. כמו כן ישנם אוספים קטנים של אמנות פרֶה־קולומביאנית, אמנות שבטית מאפריקה, עבודות צמר של בני שבט ההויצ׳ול ממקסיקו ואמנות אירנית. כל האוספים מקורם בתרומות ובהענקה של יחידים ומוסדות.
ברחבי הקמפוס מוצגות יצירות אמנות גדולות ממדים: ציור הקיר המונומנטלי של אברהם אופק ישראל – החלום ושברו מוצג בחלל המבוא לבניין הראשי; ציור הקיר אליהו ונביאי הבעל של אריק בראואר מוצג בלובי שמול מוזיאון הכט; ציור הקיר של יוסל ברגנר מוצג ברחבת קומות ה-600 וה-700 בבניין הראשי; קיר קרמי של הצייר מרסל ינקו מוצב בלובי של הבניין הרב תכליתי; בבניין המדרגה תלויים שלשה חיתוכי לינול של הצייר והמאייר אבנר כץ; שלושת פסליו המונומנטליים מסדרת באר אטומה של הפסל יעקב דורצ׳ין מוצבים מול הבניין למדעי החברה על שם יצחק רבין. בשנת 2004 הוקם הפסל ללא כותרת של נחום טבת, מתנת משפחת ריגר, בגן ריגר ליד הגשר המחבר בין הבניין הראשי לבניין רבין.
הגלריה לאמנות חברה באיגוד המוזיאונים הבינלאומי מיסודו של ארגון אונסק״ו. הגלריה חברה בפורום המוזיאונים המאגד מוזיאונים וגלריות ציבוריות בישראל. הפורום פועל ליצירת תערוכות משותפות, למחקר ולעזרה הדדית בין חבריו.
הגלריה לאמנות נתמכת על ידי המדור לאמנות פלסטית, המועצה לתרבות ואמנות, מנהל התרבות, משרד החינוך התרבות והספורט.
הגלריה ממוקמת באולם הכניסה לקומתה-700 של הבניין הראשי.
שעות הפתיחה במהלך השנה האקדמית, ימים א׳-ה׳ בין השעות 16:00-10:00, בימי שישי 13:00-10:00 , בשבתות 14:00-10:00
טלפון: 04-8240660, פקס: 04-8249298
דואר אלקטרוני: gallery@research.haifa.ac.il
אתר הגלריה: art-gallery.haifa.ac.il